Index Vakbarát Hírportál

Az Apple szerint szó sincs csipbotrányról

2015. október 9., péntek 21:16

Röviddel az Iphone 6S megjelenése után az Ifixit szétszerelt egy telefont, hogy megvizsgálják a belső felépítését. Mivel az IOS operációs rendszer ugyanarra az architektúrára épül, némileg meglepő volt, hogy a készülék A9 processzorát két különböző cégtől rendelték. A processzoron a Samsung és a TSMC márkajelzései voltak láthatók.

A csipek gyártási eljárása különböző, akárcsak a lapkák mérete. A TSC csip 104,5 négyzetmilliméteres, míg a Samsungé 96 négyzetmilliméteres. Emiatt sokan arra tippeltek, hogy a Samsung csipje lehet a jobb.

A Redditen indult egy topik, ami a különböző csipek teljesítményét mérte. Mindkét telefon 64 gigabájtos modell volt, amiken az IOS legfrissebb 9.0.2-es verziószámú oprendszere futott.

Az Apple természetesen reagált a történtekre. A hivatalos közleményük szerint az összes leszállított csip megfelel az Apple minőségbiztosítási szabványainak, függetlenül attól, hogy melyik Iphone 6S modellről van szó. Viszont azok a tesztek, amik folyamatosan terhelik a processzort, nem ugyanazt az eredményt hozzák, mint a való életben való használat. A valóságban szerintük legfeljebb 2-3 százalék különbség lehet a két különböző A9 processzor teljesítménye között.

A teszteket otthoni környezetben csak hitelesítetlen – tehát az Apple által nem jóváhagyott, csak saját felelősségre telepíthető – alkalmazásokkal is el lehet végezni. A Techcrunch viszont azt írja, hogy bár ezek alapján kimutatható különbség lehet a teljesítményben és az üzemidőben, a teljesítménymérő szoftverek tényleg nem a valódi használatot tükrözik.

Ha valódi használat alapján meg tudod mondani a különbséget a két processzor között, alighanem a Voigt–Kampff tesztet kéne elvégezned.

– írta Matthew Panzarino.

Rovatok