Index Vakbarát Hírportál

Több százezer eurót nyúlt le egy szlovák hekker

2015. október 9., péntek 13:43

Egy szlovák hekker több százezer eurót lopott, miután feltörte a községi hivatalok informatikai rendszerét egy információs kérelemmel – írja a Paraméter.sk. A hekker egy átlagosnak tűnő e-maillel fért hozzá az adatokhoz, amikkel megszerezhette a pénzt.

Milan Lučanský rendőrkapitány-helyettes elmondta, hogy a rendőrség összesen öt hasonló ügyben nyomoz. Minden eset előtt egy e-mail érkezett a községhez egy fiktív információs kérelemmel. A levélben lévő csatolmányt megnyitva elszabadult egy kártékony program, így a hekker máris hozzáférhetett az önkormányzati adatokhoz.

Az elkövető a községi számlákról összesen 350 ezer eurót, nagyjából 109 millió forintot utalt át a saját bankszámláira, majd bankautomatákból felvette a pénzt. Lučanský szerint a lopott pénz 60 százalékát a rendőrök biztosították, és visszajuttatták a hivataloknak.

Filip Hanker, a Zivé.sk informatikai szaklap főszerkesztője szerint egyes községi hivatalok számítógépes rendszere nagyon elavult, és egyáltalán nem biztonságosak. A hálózatkezelő általában nem figyel oda, de ha mégis, akkor az alkalmazottak sértik meg az előírásokat.

Rovatok