Index Vakbarát Hírportál

A Lenovo feltalálta az időgépet

2015. október 12., hétfő 09:56

Böngészésre, levelezésre ez is teljesen jó lesz!

– vetjük oda foghegyről a törlesztőrészletektől kilapult pénztárcát szorongatva a bevásárlóközpont leárazott laptopjainál, de még a bukszánknál is vékonyabb a reményfoszlány, hogy tényleg igazunk lesz. Ha nem értenénk a számítógépekhez, akkor bizony meg is lennénk lőve, mint a gyöngytyúkok Semjén Zsolt kedvenc vadászterületén.

Önök a Lenovo B50-30 laptop és a Windows 10 találkozásáról szóló tesztet olvassák. Ez egy 75 ezer forintos laptop, és ebben az árban benne van a Windows 8.1 is, amit ingyen a legmodernebb Windows 10-re tudunk frissíteni. Ez a legolcsóbb laptop, amit a leírás alapján még érdemes megvenni.

Tudják, hogy mire jó a Lenovo B50-30 típusjelű laptop? 

Először én is azt gondoltam, hogy ez a harmatgyenge Celeron N2840 processzor kizárólag böngészésre meg levelezésre lesz használható, és a 4 GB RAM csak annyit javít a helyzeten, hogy ritkábban kell bezárni a futó szoftvereket. Pillanatok alatt rájöttem, hogy ez a gép munkára is kiváló, csak éppen nem olyan értelemben.

Napokon át dolgozhatunk azon, hogy a Kínában összerakott elektronikus hulladékot jól működő számítógéppé pofozzuk.

  

A gépet ajándékba kapja édesapám, aki kb. hatvanévesen kezdett számítógépezni, tehát nyilvánvaló volt, hogy bontatlanul nem adhatom a kezébe. Be kell konfigurálni, hogy a Windows semmiképpen ne akarjon hülye kérdéseket feltenni vagy állapotot felmérni. Ezt a háziorvosától még elviseli az ember, de a kikapcsolódásra használt pécétől nem. Elég volt bekapcsolás után a desktopra nézni, és máris nyilvánvalóvá vált, hogy ez a Lenovo rosszabb mint egy gasztroenterológus, aki endoszkóppal a kezében adja ki az utasítást, hogy legyünk szívesek letolni a nadrágot és megfogni a bokánkat.

Íme egy időrendbe szedett rövid leírás arról, hogy milyen tortúrára kell felkészülni új laptop vásárlásakor:

14:43 – a gép első bekapcsolása

Első lépésben a gyári Windows 8.1-et kellett frissíteni Windows 10-re, amit rögtön el is indítottam. De a Lenovo máris akcióba lépett: elavult az Adobe Air és a Flash, kéne frissíteni. Naná, hogy elavult, a Windows mappa létrehozásának ideje arra utal, hogy ezt a rendszert valamikor tavaly év végén telepítették fel a vincseszterre. Azóta türelmetlenül vártak ránk az előre telepített appok, hogy végre elkezdhessenek cseszegetni minket. 

A Lenovo semmit sem bízott a véletlenre, több mint negyven szoftverrel tömte ki a Windowst. A legtöbbjük demó verzió, tehát néhány hónapig ingyenesek, de utána rázendítenek, hogy legyünk szívesek fizetni. Az is nagy odafigyelésről vall, hogy a gépen van dvd-szerkesztő, -író és -lejátszó szoftver.

Kár, hogy ebben a gépben nincs dvd meghajtó.

15:53 – Veszélyben lehet a gépe!

Már egy órája forog a Windows Update homokórája, valami biztosan történik a háttérben. Ezt a feszültséget a McAfee vírusirtója nem bírja tovább, és hatalmas figyelmeztetést dob elő: veszélyben lehet a számítógép. Frissíteni szeretné magát, csakhogy ez újraindítással járna, ami a Windows 10 telepítése közben nem tűnik igazán jó ötletnek.

Közben a Lenovo Solution Center úgy látja, hogy ideje lenne ellenőrizni a hardvert. Még fel sem száradt a kínai gyári munkás verejtéke a processzorról, és máris tönkremehetett egy alkatrész? Egy év használat után talán indokolt lenne egy ilyen vizsgálat, nem egy óra elteltével. 

18:00 – újrakezdés

Két és fél óra nem volt elég a Windows 10 telepítésére, közben véget ért a munkaidő, és nincs az az isten, hogy péntek este ne lépjünk le az irodából. Otthon a Windows Update rájött, hogy hiába töltötte le a 10-es telepítőjét, sokkal jobb ötlet lenne előbb inkább a Windows 8-at rendbe rakni. Az eredmény? Le kell tölteni 155 javítócsomagot, összesen 2,1 gigabájtnyit, és minden eddigi munka megy a kukába.

Végül néhány újraindítás után, újabb másfél órányi telepítéssel sikerült felrakni a Windows 10-et. Ezután már csak törölni kellett tucatnyi fölösleges appot, eltávolítani az előző rendszerből megmaradt, több mint 20 gigabájtnyi fájlt, felrakni a Skype-ot és a Firefoxot, telepíteni a magyar nyelvi csomagot, kiszedni a zavaró csempéket a start menüből. Összesen hat órányi munka után kijelenthettem:

Böngészésre és levelezésre ez is teljesen jó lesz!  

Rovatok