Index Vakbarát Hírportál

Nem fog személyes adatokban turkálni az amerikai kormány

2015. október 12., hétfő 09:15

Nagy győzelemnek örülhetnek az amerikai techcégek és biztonsági szakemberek: az Obama-adminisztráció egyelőre letett arról, hogy törvényben garantálja a saját hozzáférését a titkosított adatainkhoz.

A döntésről James Comey FBI-igazgató csütörtöki meghallgatásán esett szó. Comey azt mondta, a Fehér Ház nem fogja erőltetni a titkosítás törvényi újraszabályozását, ehelyett folytatják a cégekkel az "egyre produktívabb" együttműködést a nemzetbiztonsági kockázatok kiszűrésében. Az igazgató nyilatkozatából ugyanakkor úgy tűnik, hogy nem mondtak le arról, hogy megkerüljék a cégek titkosítását.

Ez egy nagy győzelem a techcégek számára

– mondta Chris Wysopal biztonsági szakértő a döntésről. Ugyanakkor ő is hozzátette, hogy várhatóan ettől függetlenül folytatódik az az állandó körforgás, hogy a kormány újabb és újabb hozzáférési lehetőségekért nyomul, erre válaszul pedig a techcégek újra és újra tekernek egyet a titkosítás mértékén vagy erősségén. Persze nem pusztán a felhasználók védelmében, de a saját érdekeik és hírnevük védelmében is.

Egyik oldal sem várja tehát ettől a döntéstől, hogy pontot tesz az évek óta húzódó viták végére. A kormányhivatalok továbbra is elvárják a techcégek együttműködését, akik a megfelelő bírósági végzés ellenében eddig is együttműködtek velük. A harc inkább azért folyik, hogy a kormány ne automatikusan férjen hozzá bármilyen adathoz a bűnmegelőzés jelszavával, illetve hogy ne a titkosítási technológiák kiherélésével oldják ezt meg – hiszen ahogy a témával részletesen foglalkozó cikkünkben írtuk: nincs olyan, hogy "biztonságos hátsó ajtó", amin az FBI bejárkálhat a cégekhez, de a kiberbűnözők nem.

Rovatok