Index Vakbarát Hírportál

Személyes adatok szivárogtak ki az Ubertől

2015. október 15., csütörtök 09:24

Uberes sofőrök érzékes személyes adatai váltak rövid időre védtelenné az Egyesült Államokban. A cég szoftverében volt a hiba, amelyet maga az egyik sofőr vett észre. A bejelentése után az Uber javította a hibát. A cég szerint a baki nagyjából hétszáz amerikai sofőrjüket érintette, más országokban a probléma nem jelentkezett.

A hibára akkor derült fényt, amikor az egyik uberező sofőr új biztosítási dokumentumokat akart feltölteni a saját profiljához. Ekkor vette észre, hogy a rendszer tévedésből több száz ismeretlen ember személyes adataihoz enged számára hozzáférést. Gyorsan készített egy képernyőmentést, és el is küldte a cégnek, hogy javítsák a kellemetlen bakit.

A rövid időre láthatóvá vált adatok között olyan érzékeny információk is voltak, mint társadalombiztosítási számok, jogosítványok képe vagy adópapírok. Az nem derült ki, hogy csak a rendszerhez hozzáférő sofőrök láthatták mindezt, vagy még náluk is illetéktelenebb idegenek is hozzáférhettek az adatokhoz. Mindenesetre a cég közleménye szerint 30 perc múlva helyreállt a rend. 

Ez ugyanakkor nem az első ilyen eset volt. Még 2014-ben a cég elismerte, hogy egy hekkernek sikerült hozzáférni az akkori és korábbi sofőrjeik listájához.

Rovatok