Index Vakbarát Hírportál

Autistáknak segít a Google Glass

2015. október 20., kedd 11:57

Az érzelmek felismerésében és osztályozásában nyújt segítséget az autista gyermekeknek egy Google Glass szemüvegre kifejlesztett app. A Stanford Egyetem kutatói, Catalin Voss és Nick Haber egészítették ki az okosszemüveg arcfelismerő rendszerét tanuló algoritmusokkal. Az Autism Glass projekt jelentőségét az adja, hogy az autista gyermekek önállóan képesek lesznek fejlődni, és a saját otthonukban kapnak kezelést.

Hétfőn indult el a kísérleti projekt következő fázisa, és most már 100 gyermekkel tesztelik a rendszer képességeit. Az alábbi videó jól bemutatja, hogy milyen segítséget kapnak a júzerek.

Stanford Autism Glass demo

Mivel a kutatók nem akarják a szemüveghez láncolni az autista gyermekeket, a kamera elé kerülő emberek érzelmeinek azonosítása csupán az első lépés. Sokkal nagyobb feladat lesz azt elérni, hogy a gyermekek a szemüveg segítségével megtanulják felismerni az érzelmeket.

A szemüveggel azt is meg tudják állapítani, hogy hová néznek az autisták, miközben a családtagjaikkal kommunikálnak. Ez lényeges információ, hiszen megnehezíti az érzelmek felismerését, ha a páciens egyáltalán nem néz a másik ember arcára. 

A tudósok nagy támogatást kaptak a munkájukhoz. Eleinte csak egyetlen eszközük volt, de a Google adott nekik 35 másikat, a Packard Alapítvány pedig közel 380 ezer dollárral támogatta a kutatást. 

Rovatok