Index Vakbarát Hírportál

Internetre került minden magyar madár

2015. október 20., kedd 07:34

Elkészült a Magyar Madártani Egyesület (MME) weboldalának madáradatbázisa, és ennek segítségével többet megtudhatunk a hazánkban fészkelőként, vonulóként vagy kóborlóként előkerülő fajokról - írja az MME weboldala. Jó sok madárról van szó, hiszen a kontinensen élő körülbelül 800 madárfajnak nagyjából a fele előfordul hazánkban is.

Szinte lehetetlen megmondani, hogy egy adott pillanatban hányféle fajból áll a magyar madárfauna - írja az MME weboldala -, mert a rendszertani kutatások alapján néha alfajok kapnak önálló faji státuszt vagy éppen fordítva, eddig önálló fajoknak tekintett madarak kerülnek törzsalakként és alfajonként egy fajcsoportba. Amikor pedig azonosítanak hazánk területén egy új fajt, az MME Nomenclator Bizottsága a rendelkezésre álló bizonyítékok (fotók, biometriai adatok stb.) elbírálása alapján veszi fel (vagy utasítja el) a fajt az országos listára - ez pedig időbe telik.

Mindezt figyelembe véve készült el a Magyarország madarai adatbázis. Ebben 397 fajról szerezhetünk bővebb ismereteket. Mindegyik fajnak saját oldala van, ahol megtaláljuk a madárakkal kapcsolatos információkat, például a magyar, angol és tudományos nevüket, rendszertani besorolásukat, méreteiket, hazai és európai védelmi helyzetüket, életmódjukat és viselkedésüket. A fajokról 658 színes festmény, 1675 fénykép, hanganyagok és videók is vannak.

Rovatok