Index Vakbarát Hírportál

Megpróbálták meghekkelni a lelőtt maláj gép nyomozóit

2015. október 26., hétfő 10:54

Pawn Storm nevű kibertámadási kampány már régóta a kibervédelmi cégek szeme előtt van: kormányoktól és magáncégektől loptak érzékeny információkat a támadók. A Trend Micro legújabb vizsgálatai szerint a mögötte álló hekkerek az MH17-es maláj gép lezuhanását vizsgáló nemzetközi bizottságot próbálták meg meghekkkelni.

A Holland Biztonsági Tanácsot azután próbálták meg feltörni, hogy publikálták az MH17 incidenséről készült jelentésüket október 13-án. A célzott támadást több irányból indították, a cél az volt, hogy hozzáférést szerezzenek azokhoz a bizalmas anyagokhoz, amelyeket a nyomozás során összegyűjtöttek a holland, maláj, ausztráliai, belga és ukrán hatóságok.

A hekkerek szeptember 28-án hamis fájlszervert, később hamis VPN-t (virtuális magánhálózat) üzemeltek be a hatóságnál, így próbáltak meg valós adatokhoz hozzájutni. 29-én már a hatóság egyik fontos partnerét is támadták. A Trend Micro a támadási kísérleteket időben észrevette, és értesítették a hollandokat, így valószínűleg sikerült megakadályozni a támadást.

Rovatok