Index Vakbarát Hírportál

Mindenki elájul ezektől az új kütyüktől

2015. október 26., hétfő 07:46

Nyugati országokban megérkezett a tesztelőkhöz a hibrid gépek új generációja, és rengeteg kolléga ájuldozik, hogy a Microsoft Windows 10 milyen menő hardvereken fut. Két népszerűbb eszközről érkeztek beszámolók, az egyik a Microsoft által bemutatott Surface Book, a másik a Lenovo Yoga 900.

Ez a két gép kitűnő példája annak, hogy amikor munkáról van szó, akkor nem elég az érintőkijelző, szükségünk van billentyűzetre is. A Microsoft riválisai hasonlóan látják a helyeztet, az Apple iPad Pro és a Google Pixel C szintén klaviatúrával érkezik.

A Walls Street Journal üzleti lap tesztelője imádta a Surface Book 3000×2000 pixeles kijelzőjét, amin szerinte sokkal jobban működik az újfajta toll, mint a tablet korábbi verzióin. A billentyűzet és a hatalmas touchpad komfortos, jól bevált a tesztelőnek.

Ami igazán furcsa, az a gép akkumulátora. Amikor lepattintották a gépről a tabletként, önállóan is funkcionáló fölső részt, akkor az csupán 2,5 órán át működött. Ez szörnyen kevés! Az akkumulátoros billentyűzettel együtt azonban 9,5 órán át működött a gép. A Microsoft feláldozta az élettartamot az erőért: rövidebb ideig dolgozhatunk, mint egy tablettel, de cserébe brutális teljesítményt kapunk. Intel Core i5 processzorral, 8 GB RAM-mal és 128 GB ssd-vel.

Az amerikai PC World a Macbook Pro és a Surface Book teljesítményét mérte össze, és a Microsoft nagyon elverte az Apple gépét, amikor erős grafikus kártyát igénylő játékokat kellett futtatni. 

Nem is tablet

A Lenovo Yoga 900 tablet a piacvezető pc-gyártó eddigi legjobb ötletére épít: ez egy hagyományos, nem több részre szedhető laptop, és úgy alakul át tabletté, hogy a billentyűzetet visszahatjuk a kijelző mögé. Ennek a megoldásnak hála a Lenovo elkerülte a kompromisszumokat, nem kellett könnyen felboruló, fejnehéz gépet terveznie. Ez az átok csak azokat sújtja, akiknek a gépe kettészedhető, mert nekik minden hardvert be kell zsúfolni a kijelző mögé.

A Yoga 900 is brutális erejű egy átlagos tablethez képest, mert a legújabb Core i5 vagy i7 Skylake processzorokat építik bele, és ezt akár 16 GB RAM-mal és 512 GB-os ssd-vel is kiegészíthetjük. A kijelzője 3200×1800 pixeles és 13 colos, és állítólag 9 órán át üzemel akkuról.

Egészen elképesztő a Yoga 900 felfüggesztése, amit 812 alumínium és acél alkatrészből állítottak össze, és úgy néz ki, mint ha csak ékszer lenne. Pedig nem így van, a Lenovo 25 000 nyitás-zárás ciklust garantál a felhasználóknak, tehát az összetett szerkezet elvileg éveken át meg tudja tartani a kijelzőt.

Rovatok