Index Vakbarát Hírportál

Drónokat vet be a világ legnagyobb áruházlánca

2015. október 27., kedd 19:10

A Wal-Mart engedélyeztetné a drónos szállítást az amerikai hatóságoknál, az online rendelt árut ezekkel a repülő robotokkal vinné ki a vásárlóknak. Nincs egyedül a tervével, néhány évvel ezelőtt az Amazon állt elő hasonló ötlettel.

A hasonlóság az, hogy mindkét cég a legnagyobb a maga területén, az Amazon a világ legnagyobb online kereskedelmi cége, a Wal-Mart a hagyományos vásárlásban a legnagyobb üzletlánc. Ha bármelyik cég ténylegesen bevezetné a drónos szállítást, az valóban megreformálná a házhozszállítás piacát.

A Wal-Mart már hónapok óta teszteli a rendszert, egyelőre persze nem élesben küldözgetik így a csomagokat. A drónokat először épületekben tesztelték, most kértek engedélyt arra, hogy kültéren is kipróbálhassák.

A fenti két cégen kívül több amerikai cég is végzett már hasonló teszteket. Ezek most felgyorsultak, mert olyan híreket hallani, hogy az amerikai hatóságok szabályozni fogják a drónok felhasználását a kereskedelemben. Valószínűleg egy éven belül meglesz a szabályozás és akkor szabad lesz a pálya a robotos házhozszállítás előtt. Jelenleg ugyanis tilos drónokat használni a kereskedelemben.

A Wal-Mart kifejezetten előnyös helyzetben van, hiszen szinte minden településen van üzletük. Az amerikaiak hetven százaléka egy Wal-Mart öt kilométeres körzetében él. Ezek után el tudjuk képzelni, milyen potenciál rejtőzik a cég számára a drónos házhozszállításban.

Rovatok