Index Vakbarát Hírportál

Ez a hatalmas dömper önmagát vezeti

2015. október 27., kedd 14:27

A Rio Tinto nevű ausztrál bányászcégnek új járműve van: egy hatalmas, önvezető teherautó, ami vasat és más anyagokat szállít Pilbara területén. A gépek napi 24 órát és évi 365 napot tudnak közlekedni. A 7 méteres teherautót a költségek csökkentésére, a hatékonyság és a biztonság növelésére építette a cég.

A gépet távolról irányíthatják a bánya dolgozói: Perth-ből, 1200 kilométerrel távolabbról. A fő cél, hogy a leginkább veszélyben lévő dolgozók terhelését csökkentsék: ha maguknak kell vezetni a gépet, extrém körülmények között dolgoznak, nagyon melegben, nagyon fárasztó munkát végeznek.

A Financial Times riportja szerint A Rio már most látja az önvezető teherautók fejlesztésének előnyeit. A tervek szerint havonta 200 millió tonna vasércet szállítanak, ezzel 500 munkaórát spórolnak évente.  A cég vasércért felelős igazgatója, Andrew Harding szerint az önvezető teherautóflotta teljesítménye 12 százalékkal magasabb, mint a hagyományos flottáé, melynek oka az, hogy nincsenek munkaszünetek, hiányzások, műszakváltás miatti leállások.

Nem a Rio Tino az egyetlen cég, amelyik önvezető gépeket kezdett el alkalmazni, ilyeneket tesztel a BHP Billiton és a Fortescue is, viszont a Rio tart elől a fejlesztésben: az elmúlt három évben kezdték el tesztelni a gépeket, amelyekkel a héten végeztek. Ma 69 gép mássza a Pilbara emelkedőit.

Rovatok