Index Vakbarát Hírportál

Gazdagokat tenne még gazdagabbá az EU-s internettörvény

2015. október 27., kedd 08:56

A weben közzétett szavakat az egész világ megismerheti, a legkisebb induló vállalkozás is több ezer vagy akár milliónyi lehetséges vevőt tud megszólítani. Csak jó gondolatokkal és jó termékekkel kell előállni. És persze küzdeni kell azért, hogy az interneten továbbra is érvényesüljön a szabadság és egyenlőség alapelve. 

Kedden az Európai Parlament olyan szavazásra készül, ami megpecsételheti az internet jövőjét. Ha a képviselők elfogadják az eléjük kerülő javaslatot, akkor az internet nem az innováció és az együttműködés motorja lesz, hanem ezek hátráltatója.

Tim Berners-Lee, a web megalkotója négy olyan pontot lát a szavazásra beterjesztett dokumentumban, amin még javítani, pontosítani kéne, mert a mostani verzió túl általánosan fogalmaz.

  1. A javaslat lehetővé teszik a netszolgáltatóknak, hogy gyorsítósávot hozzanak létre azoknak a cégeknek, amelyek ezért hajlandóak több pénzt fizetni.

    Ez a gazdag cégeket teszi még gazdagabbá. Ők befizetik a gyorsítósáv díját, és a szolgáltatásuk jobb minőségben jut el a felhasználókhoz, mint a kevesebb pénzzel gazdálkodó, kisebb cégeké. Hiába jobb a kis vállalkozás technológiája, hiába tetszene jobban az embereknek egy független művész, oktató vagy aktivista mondandója, ebben a rendszerben csak a nagy szereplők járnak jól.

    A nagy cégek most is tudnak előnyt szerezni, teljesen elfogadható módszerekkel. A szervereikkel betelepülnek a távközlési cégek központjába, és ezzel biztosítani tudják maguknak a gyorsabb hozzáférést; ez különösen fontos például a videós szolgáltatások esetében. Az új javaslat azonban az utolsó kilométeren, a távközlési szolgáltató optikai, réz- vagy mobilhálózatán teremtene egyenlőtlenséget. Ott, ahol minden tartalomnak egyenlőnek kéne lennie. 
  2. A javaslat megengedi a netszolgáltatóknak, hogy bizonyos tartalmak adatforgalmát ne számítsák bele a havidíjba.

    Tényleg a netszolgáltatókra akarjuk bízni a döntést, hogy melyik tartalom és szolgáltatás legyen teljesen ingyenes? Ennek akár olyan következménye is lehet, bizonyos műsorokat nem tudunk ingyen megnézni, ha az csak a Rivális Mobiltársaság csatornakínálatában érhető el. Most mindegyik mobilcég csak a saját online tévészolgáltatásánál hajlandó nullázni a forgalmi díjat. Jobban tetszik  önnek a Spotify megoldása, de az csak a másik mobilszolgáltatónál használható adatforgalmi díj nélkül? Szívás. A nagyok ilyen döntéseket hoznak a fejünk fölött.
  3. A netszolgáltatók osztályokba sorolhatják a szolgáltatásokat, és ennek függvényében lassíthatják vagy gyorsíthatják azokat. Akkor is, ha éppen nincs fennakadás a hálózaton.

    Ezt a legkönnyebb megmagyarázni. A Whiskas reklámvideója nyilvánvalóan sokkal fontosabb osztályba kerül a netszolgáltatónál, mint a családtagoknak átküldött videónk Cirmiről. Na, vajon melyik nem fog soha akadozni?   
  4. Megelőzhető a küszöbön álló hálózati túlterheltség.

    A netszolgáltató bármikor lelassíthatja a forgalmat, és ezt nem is kell nagyon megmagyarázni. Például érvelhet azzal, hogy már majdnem bekövetkezett egy esetlegesen sejthető hálózati túlterheltség jelének a megmutatkozása.    

A szavazásra kerülő szabály Tim Berners-Lee szerint a magánszféránk védelmét, a szólásszabadságot és a fejlődést fenyegeti, és elveszi a lehetőséget Európától, hogy a digitális gazdaság vezető hatalmává válhasson. A web alapítója arra kér minden uniós állampolgárt, hogy a savetheinternet.eu címen leírt módon kérjék uniós képviselőiket a javaslat elvetésére és módosítására.

Rovatok