Index Vakbarát Hírportál

Az olcsó autók napjai meg vannak számlálva

2015. október 28., szerda 10:29

Az olyan olcsó autók napjai meg vannak számlálva, ahogy az olyan technológiai cégek, mint a Google és az Apple befurakszik a piacra és megváltoztatja annak a módját, ahogy az emberek vezetik autóikat. Erre figyelmeztet Ken Okuyama autódizájner, aki a Ferrari F60 Enzo és a Porsche Boxter dizájnját készítette. 

Szerinte az önjáró autók alapjaiban rengetik meg az ipart és komoly fenyegetést jelentenek a japán gyáraknak. Ha nem figyelnek oda, könnyen csak beszállítókká válhatnak. Manapság a kódolás legalább olyan fontos része az autógyártásnak, mint a mérnöki munka, így a japán gyártókra nagy nyomás nehezedik a tech óriásoktól.

A Google önjáró flottájának része a Toyota egyik modellje is. A cég már évek óta teszteli az autóit, az utóbbi időben már az utakon is, nem csak laboratóriumi körülmények között. A hírek szerint az Apple is beszáll az iparba, 2019-re tervezi piacra dobni saját önjáró autóit.

A Honda már nyilvánosan is elismerte, hogy a fenyegetettség tényleg létezik a techcégektől. Azt ugyan nem tudni, hogy pontosan mikor jönnek ki ezek az autók, de azt látni, hogy a Google és az Apple nagyon sok pénzt tol a fejlesztésbe. A Honda sem akar kimaradni, ők is bejelentették, hogy kifejlesztik saját automata rendszerüket.

Okuyama szerint a közeli jövőben kétfelé válik az autópiac. Egyik betömi azt a rést, amit a tömegközlekedés hagy, lesznek önjáró taxik, amelyet alkalmazásokon lehet majd megrendelni. És lesznek a szupergazdagok önjáró luxusautói. A hagyományos autók iránti kereslet hosszabb távon csökkenni fog, az elérhető árú, hagyományos modellek háttérbe szorulnak.

Még azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a magántulajdonban lévő autók száma csökkenni fog. Ez persze még sok-sok év múlva következhet be, de erre kell felkészülnie a hagyományos gyártóknak.

2020 lehet az az év, amikor sorra mutatják be az önjáró autókat, legalábbis nagyon sok gyártó erre az évre koncentrál. A Toyota is ezt tervezi, de a Honda és a Nissan is a tokioi olimpia évét jelölte be, mint amikor bemutatják saját modelljeiket.

Rovatok