Index Vakbarát Hírportál

A Panasonic áramot visz oda, ahol nincs

2015. október 30., péntek 13:32

A világ nagyjából ötödének nincs megfelelő hozzáférése az áramhoz. Ezen próbál változtatni a Panasonic legújabb termékével. A japán cég egy olyan eszközt mutatott be, amely képes magába gyűjteni a napenergiát és áramforrásul szolgálhat elektromos eszközöknek.

Ez eddig nem is hangzik eget rengető újdonságnak, láttunk már korábban is napelemes töltőket. A különbség, hogy ez igencsak hatékonyan és gyorsan csinálja.

Saját fejlesztésű akkumulátorát használja a Panasonic. Azzal az energiával, amit nappal összegyűjt, éjjel képes LED-lámpákat, fűtőcsöveket vagy éppen tévéket ellátni árammal. Ezen kívül még három usb-slotja is lesz, amellyel akár egyszerre három teljesen lemerült mobilt is fel tud tölteni.

Az eszközt a fejlődő világ országainak szánják, főleg azokban a régiókban szeretnék értékesíteni, ahol nehezen jutnak áramhoz az emberek. Első közben Mianmarban, a Fülöp-szigeteken, Vietnamban, Indonéziában, Thaiföldön, Etiópiában és Tanzániában fogják árusítani. Novemberben kezdik meg az árusítást.

A Nemzetközi Energetikai Ügynökség szerint a Földön 1,3 milliárd ember nem jut megfelelő áramellátáshoz. A világ nagyon sok területén például kerozinlámpákkal, dízelgenerátorokkal világítanak. Főleg Ázsia szegényebb régióian és a Szaharától délebbre eső területeken jellemző ez. A probléma, hogy ezek a megoldástok erősen egészségkárosító hatásúak lehetnek.

A Panasonic által adott csomagban két LED-lámpa található, egy 1,5 wattos lámpával és egy 5 wattos fénycsővel. A napelemes akkumulátor élettartama öt év lesz, öt óra alatt lehet teljesen feltölteni, ha közvetlen napsütés éri. Az eszközt úgy tervezték, hogy por ne kerülhessen a belsejébe és hogy ha víz éri, az se okozzon gondot.

Rovatok