Index Vakbarát Hírportál

Androidos laptopokon dolgozik a Google

2015. október 30., péntek 12:39

Az Android nagyon fontos a Google-nak, ezzel alapozza meg vezető helyét  a mobilpiacon. Ezt választotta az új platformok operációs rendszerének is, mint a hordozható eszközök és az önjáró autók. Most úgy tűnik, az Android megeszi a Google másik operációs rendszerét, a Chrome-ot.

Jövőre a Google más cégekkel közösen olyan számítógépeket fejleszt ki, amelyeken Android fut. A Chrome böngésző nem tűnik el ezzel, de még a Chrome operációs rendszer is megmarad még egy ideig. Azok a cégek, akik Chromebookokat gyártottak, a továbbiakban is gyárthatnak ilyeneket. De válthatnak is Androidra, ha úgy döntenek.

Annyira nem meglepő ez a lépés, hiszen a Google már évek óta ebbe az irányba halad. Még amikor 2009-ben bemutatta a Chrome-ot, Sergey Brin társalapító azt mondta, hogy a rendszer terjeszkedni fog. A valódi munka azonban két éve indult meg, amikor Sundar Pichai mindkét területen átvette a vezetést.

A cég félig-meddig elszólta magát akkor, amikor a legutóbbi sajtóeseményen, a Nexus mobilok bemutatóján megmutatta a Pixel C tabletet, amelyen Android fut majd. Sundar Pichai vezérigazgató a cég negyedéves jelentésekor arról beszélt a befektetőknek, hogy a mobilok olyanná alakulnak, amit ma számítógépnek hiszünk.

A Google nem szívbajos, amikor termékek megszüntetéséről van szó, ha nem érik el a kívánt felhasználószámot (ugye emlékszünk a Google Readerre). A Chrome operációs rendszer ugye elsősorban a Chromebookokon él, amelyekből a Gartner becslése szerint a cég idén 7,9 millió darabot ad el. Ezzel szemben az androidos készülékeknek összesen 1,4 milliárd felhasználója van. Egészen más dimenzió.

Az elmúlt időszakban a Google megpróbálta párhuzamosan kezelni a két rendszert, például a televízióknál egyszerre fejleszti az Android TV-t és a Chromecastot.

Rovatok