Index Vakbarát Hírportál

Kozmikus sugárzással fejtenék meg a piramisok titkát

2015. október 30., péntek 15:16

Megszámlálhatatlan elmélet született eddig arra, hogyan épültek az egyiptomi piramisok, de a régészek még tartoznak a magyarázattal. Most egy teljesen szokatlan technikát vetnek be, hátha közelebb kerülnek az igazsághoz. Kozmikus sugarakat fognak használni.

Több ország kutatói működnek együtt a kutatásban, részt vesznek benne egyiptomi, kanadai, francia és japán tudósok. A ScanPyramids Projectet az egyiptomi archeológiai minisztérium is támogatja.

Egy év múlva, 2016 novemberében egy éven keresztül bombázzák müon részecskékkel a piramisokat. A müon az elektronnál 200-szor nehezebb, elemi részecske, a leptonok (olyan elemi részecskék, amelyek nem vesznek részt az erős kölcsönhatásban) közé soroljuk. Úgynevezett müon tomográfiát használnak majd a kutatók a piramisoknál, amellyel 3D képet tudnak alkotni több piramisról.

A tervek szerint vizsgálják a Kheopsz és a Khefrén piramisokat, a tört falú piramist (Bent) piramist és a dahsúri Vörös piramist is. A köveken keresztül akarnak nézni, hátha találnak még rejtett alagutakat és átjárókat. Ezekből a járatokból aztán következtethetnek arra, hogyan építették meg a piramisokat.

Maga a technológia nem teljesen új, Japánban már használták arra, hogy vulkánokban, atomerőművek belsejében vizsgálódjanak.

Rovatok