Index Vakbarát Hírportál

Szuperálcája lesz az új amerikai bombázónak

2015. október 30., péntek 15:45

Szinte semmit nem tudni a legújabb amerikai szuperbombázóról, de szakértők azt gondolják, hogy a lopakodó tele lesz szenzorokkal, és még nukleáris tölteteket is tud majd szállítani. A Pentagon a héten jelentette be, hogy a Northrop Grumman nyerte meg a lehetőséget, hogy kifejlesszék a legújabb bombázót.

Az évtizedes fejlesztés teljes költségvetése százmilliárd dollár lehet. Az amerikai légierő száz ilyen repülőt szeretne majd. Ezek váltanák a B-52-eseket és a B-1-eseket. Előbbieket még az 1950-es években fejlesztették ki, utóbbiak először az 1980-as években repültek.

De milyen is lesz az új bombázó? Konkrét tervek persze még nincsenek, hogyan fog kinézni, az előzetes tervek pedig szigorúan titkosak. A szakértők szerint a mai kor követelményeinek megfelelően ellenséges területen észrevétlennek kell maradnia, nem észlelhetik a radarok. Fedélzeti elektromos támadórendszere is lesz, ez segíti az álcázást is.

A Northrop Grumman valószínűleg az álcázás miatt nyerhette meg a versenyt a Boeing és a Lockheed Martin előtt. A cégnek van tapasztalata a drága és szupertitkos technológiában. A virginiai cég már épített bombázót az amerikai légierőnek, a B-2-es gépek álcázása igencsak jól sikerült, gyakorlatilag láthatatlanok a radarok számára.

Láthatatlanná tenni egy repülőt nagyon komplex feladat, minden egyes részletre oda kell figyelni. Oroszország és Kína rengeteg pénzt ölt az elmúlt években modern radarrendszerek kiépítésébe.

Szakértők szerint a bombázó fejlesztése már előrehaladott, de arra nem számítsunk, hogy a 2020-as évek közepe előtt nyilvánosságra hoznak bármit is róla. A repülő ára valószínűleg 564 millió dollár lesz.

Rovatok