Index Vakbarát Hírportál

Két őrületes videojáték-parti is lesz novemberben

2015. november 2., hétfő 19:42

A november a videojátékosoké a fővárosban, legalábbis két jelentős rendezvény is lesz Budapesten a gémereknek. Az egyik a szokásos Playit (leánykori nevén: Budapest Game Show), ami az ország legnagyobb videojátékos összejövetele, ahol a karácsonyi piac újdonságait lehet kipróbálni, illetve kedvezményesen vásárolni. Előadások és más programok is lesznek, ezekről egyelőre nincs sok konkrétum, a rendezvény honlapján lehet majd tájékozódni. A Playit november 28-29-én dübörög a Hungexpón (de előtte, november 14-én lesz egy Playit Debrecenben is).

Kisebb, de jóval személyesebb – és ezért bizonyos szempontból érdekesebb – rendezvény a PixelCon 2, ami a Playit előtt egy héttel lesz, november 21-én a Blaha Lujza téri Művelődés Szinten (Müszi). A PixelCont az Insert Coin Egyesület rendezi, a parti a korábbi Retro Kütyü Játszóház nevű házibulisorozatból nőtt Magyarország legnagyobb civil videojátékos eseménnyé, ahol több száz fő fordul meg.

A PixelCon a videojátékos kultúra magyar képviselőinek találkozója, részt vesznek rajta önszerveződő gémer közösségek, videojátékos témában alkotó művészek és független hazai videojáték fejlesztők is. A rendezvény Kütyüs termében 14:00-tól a videojáték-történelem elmúlt 40 évének legnépszerűbb gépei várják a látogatókat; Atari, Commodore, Nintendo, SEGA, PlayStation, XBox, különböző kézi konzolok, mobilok, és arcade játékautomaták. Több tucat gép, több száz játék, olyanok, mint az idén 30 éves Super Mario Bros., a c64-es Wizard of Wor vagy a 90-es évek eleji arcade játéktermek királya, a Cadillacs & Dinosaurs. Az egyesület rendezvényein hagyomány, hogy a látogatók is hozhatnak gépet, amire büszkék, és szívesen megmutatnák másoknak. Erre a célra tíz crt tévét biztosítanak a szervezők. A Kütyüs terem színpadán ezenkívül játékbajnokságok, előadások, vetélkedők lesznek, és a teremben zajlik majd a független magyar játékfejlesztők versenye, a Grand Pix.

A rendezvény Hangos termében 19:00-tól elektrobuli kezdődik élő koncertekkel. A fellépők sokat merítenek a videojátékos kultúrából, a Double Score Dungeon formáció hangszere például egy Commodore 64-es gép. Az est sztárvendége a finn Blastromen, a duó a Tron című kultfilm látványvilágát fogja megidézni show-jával. A buli hajnalig tart mindkét teremben. A belépő 1000 forint. A PixelCon 2-ről további részletek a rendezvény Facebook-eseményén elérhetők. A szervezők november 11-én egy régi joystickokat felvonultató flashmobbal is népszerűsítik majd a rendezvényt a Fővám téren, erről itt tájékozódhat.

(Borítókép: Play.it Show tavasz)

Rovatok