Index Vakbarát Hírportál

Idióták miatt korlátozzák a Tesla önvezető funkcióját

2015. november 4., szerda 14:08

Elon Musk, a Tesla vezérigazgatója látott néhány őrült videót a Youtube-on: a sofőrök visszaéltek vele, ezért tovább fogják szigorítani, hogyan használható az önvezető mód. A Tesla önvezető módja nem azt jelenti, mint a Google-nél: itt a kocsik eleve korlátozottan képesek átvenni a hatalmat, például sávot tartanak vagy fékeznek, ha valaki bevág eléjük. Nem is nagyon találtunk Musk által emlegetett videót, ez volt a maximum:

Musk szerint egyébként már nagyon sok mérföldet levezettek így, és eddig csak baleset-megelőzést látott, az autópilóta viszont nem okozott egyet sem. Egyelőre azt sem tudni, pontosan mi lesz a korlátozás, de a legtöbb hasonló autónál a kéznek a kormányon kell lenni, különben kikapcsol az autópilóta. A Tesla ezt egyelőre csak ajánlja, de szoftveresen nem kényszeríti a vezetőket. 

Egyelőre nem mindenki használhatja ezt a funkciót, csak aki részt vett a béta-tesztben, vagy külön fizetett ezért a Model S előrendelésénél. A többieknek hamarosan külön vásárlással lesz elérhető, 2500-3000 dolláros áron (860 ezer forint). Musk szerint hosszú távon minden kocsi önvezető lesz majd.

Rovatok