Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a tetűgyilkos plazmafésű

2015. november 5., csütörtök 13:24

Az Egyesült Államokban évente 12 millió ember fején telepszenek meg a tetvek. Ez szörnyen hangzik, de a tetvektől valójában elég könnyű megszabadulni: csak egy direkt erre a célra készített samponnal kell hajat mosni. A sampon megöli a parazitákat, és utána már csak ki kell fésülni őket.

Évtizedeken át ez volt a bevált módszer, de a tetvekkel egyre nehezebb megbirkózni. A sampon nem tünteti el az összes lárvát, amiket a paraziták a fejbőrben raknak le, és a tetvek egyre ellenállóbbak a gyógyszertartalmú samponnal szemben. A német Fraunhofer Intézet kutatói készítettek egy elektromos fésűt, amivel még a vegyileg képzett tetvek sem boldogulnak.

A fésűben az elektromosság közvetlenül hasznosul, ugyanis a fogai között magasfeszültségű áramot vezettek át. A fésű fogainak hegyei elektródákként működnek, és apró energialöketeket bocsátanak a levegőbe. Ha feszültség alá kerül, az elektródák megbontják a levegő molekuláit, és gázból plazmává alakítja őket. A villamosság hatására a legszívósabb tetvek is elpusztulnak, de mivel nem képződik hő, az emberekre nem veszélyes. A hivatalos sajtóközlemény szerint a gyártók alaposan tesztelték az eszközt, és tesztek igazolják, hogy egynapos használattal is megszabadíthat a tetvektől.

Nem ez az első elektromos fésű, amit tetűirtásra használnának, de ez lehet az első, ami igazolhatóan hatékony. A kutatók már elküldték a fésűt több gyermekgyógyászati intézetnek is, mivel a legtöbb fertőzés innen indul, de azt remélik, hogy nagy hasznát veszik majd a fejlődő országokban is, ahol a paraziták betegségeket terjesztenek.

A fésűt egyelőre csak kisebb tételben fogják gyártani; a közeljövőben kozmetikai termékként szeretnék értékesíteni őket.

Rovatok