Index Vakbarát Hírportál

Nagyon durva rakétamotort fejlesztenek a britek

2015. november 5., csütörtök 15:36

A brit hadiipari fejlesztő, a BAE Systems egy kisebb céggel közösen egy brutális rakétamotor fejlesztésébe fog. A BAE annyira komolyan gondolja a dolgot, hogy 32 millió dollárért 20 százalékos részesedést vásárolt magának a Reaction Engines-ben.

Az új rakétatípust Sabre néven emlegetik, ami szablyát jelent, de itt a Synergetic Air-Breathing Rocket Engine rövidítése is. A kombinált rakétához egyidejűleg többféle meghajtást alkalmaznak, hogy maximálisra növeljék a sebességét.

A hivatalos sajtóközlemény szerint az új motort arra tervezték, hogy a felszállás után a hangsebesség ötszörösére gyorsulhasson a légkörben. Már ez is hiperszonikus sebesség, de a BAE ennél sokkal nagyobb sebességre törekszik. A Sabre ugyanis csak ekkor kapcsolná be a rakétamotorokat, amivel

orbitális sebességre gyorsulnának: nagyjából a hangsebesség huszonötszörösére.

A Reaction Engines rövidesen további 62 millió dollárt kap a brit kormánytól, akik szintén támogatják a technológia fejlesztését. A fejlesztésnél nagy hangsúlyt fektetnek a SAbre könnyűsúlyú hőcserélőire is, ami biztosítja, hogy a konstrukció kibírja az ezer Celsius-fokos, illetve a mínusz 150 fokos légáramlatokat – ráadásul mindezt a másodperc tört része alatt, hogy ne lépjen fel jegesedés.

Rovatok