Index Vakbarát Hírportál

Még soha nem jegyzetelt ilyen jól

2015. november 9., hétfő 07:16

A jegyzettömb is hasznos szoftver, amennyiben az egész életünket négy fal között, az otthoni pc előtt töltjük, és még a bevásárlást is futár intézi. Minden más esetre ott az Evernote. Aki nem ismeri, annak elmondjuk, hogy az Evernote az internetre köthető eszközön szinkronizálja a jegyzeteket, hogy mindig kéznél legyenek.

Évek óta használjuk ezt az appot, de csak mostanában döbbentünk rá, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne. A biztonság kedvéért lefényképeztünk vele egy névjegyet, nehogy véletlenül elveszítsük. Az app nemcsak felismeri a névjegyen látható információkat, de ha így állítjuk be, akkor automatikusan el is menti az adatokat a telefonunk névjegyzékébe.

Evernote névjegy mentés

Az Evernote és a Linkedin összekötésével minden lementett névjegy rögtön kiegészül a professzionális közösségi hálózatban elérhető  legfrissebb információkkal.

Hogy valóban hatékony legyen az Evernote, mindenképpen állítsunk be egy alapértelmezett jegyzetfüzetet, mert akkor a megosztás vagy beküldés pillanatában nem kell elkezdeni azon agyalni, hogy mi is volt a neve az adott témához kapcsolódó jegyzetfüzetünknek. Praktikus a jegyzeteket utólag szortírozni, a megfelelő helyre menteni. Mobilon a Settings/General/Notebooks menüpont alatt, a számítógépes appban a kiválasztott jegyzetfüzetre jobb gombbal nyomva, a beállításokat választva tudjuk kijelölni az alapértelmezett helyet.

Csak egy kattintás

A tartalmak lementését segíti a böngészőkbe telepíthető Evernote Clipper nevű kiterjesztés, ezzel egyetlen gombnyomással tudunk szöveget, képet vagy linkeket küldeni a jegyzetfüzetünkbe. Az emaileket sem kell kikopizni, mert az Evernote generált nekünk egy saját címet, és elég erre továbbítani a későbbi feldolgozásra szánt leveleket. Ezt a címet a fiókbeállításunkban találjuk meg. Természetesen az emailek is az alapértelmezett postafiókban landolnak, de ha az email tárgyábe beillesztünk egy @ jelet, és mögé egy már létező jegyzetfüzet nevét, akkor ezzel át tudjuk kirányítani az adott tartalmat. 

Rendkívül hasznos tippet adott vállalati hatékonyság szakértője, Michael Hyatt: ha az Evernote címével iratkozunk fel a hírlevelekre, akkor garantáltan nem lesz a postaládánk szeméttel. Nála olvastuk azt is, hogy érdemes minden fogyóeszközünkről fényképet lementeni, például a nyomtató toneréről, és arról, hogy az eszközeinkbe milyen elemet kell venni, mert így mindig megfelelő típust választunk. De akár egy jól sikerült frizuránk fotója is elfér a jegyzetek közt, hogy segítséget tudjunk adni a fodrásznak. 

Színekbe kódolva

Teljesen hétköznapi Post-it cetlikkel is rendszerezni tudjuk a tartalmainkat, az Evernote-ban ugyanis meg tudjuk adni, hogy melyik szín melyik jegyzetfüzethez tartozik. Csak azt kell megjegyezni, hogy mondjuk a kék cetlire mindig munkaügyi dolgokat, a rózsaszínűre mindig személyes információkat firkantsunk fel.

Az Evernote a könyvborítókat is felismeri, körbevágja, és úgy menti el, hogy ne legyen rajta a fotón más zavaró információ.

Ilyen sok hasznos tanáccsal felvértezve könnyű eljutni oda, hogy már túl sok a jegyzetünk. Ebben az esetben érdemes kijelölni az összetartozó feljegyzéseket, hogy egy gombnyomással  kattintható tartalomjegyzéket készítsünk róluk.

 
 

A számítógépekre és a mobilokra egyaránt érdemes letölteni az Evernote Skitch nevű appot, hogy hatalmas nyilakkal és feliratokkal mutassunk rá a lényegre.

Másra is használja az Evernote-ot? Ossza meg velünk a trükkjeit!

Rovatok