Index Vakbarát Hírportál

Százezer dollárt kaszált Kickstarteren a macskáknak írt zene

2015. november 9., hétfő 16:47

Az állatoknak is szükségük van a művészetre; tudja ezt mindenki, aki látott már 16 éven aluli blackmetál-rajongót. De ne gondolja különbnek magát. Ha van macskája, biztos lehet benne, hogy az állat utálja az ön kedvenc zenéjét. Egy macskának más fogalmai vannak arról, hogy mi szól jól, mint Johann Sebastian Bachnak.

Mi, emberek általában azokat a hangfrekvenciákat szeretjük, amik közelebb állnak az emberi hanghoz. Tempóban a szívverés-közeli tartományokat kedveljük. A macskáknak gyártott zenéhez viszont élesebb hangok és dorombolás-közeli ütemmutató kell.

A Popular Science márciusban írt egy kutatócsoportról, akik a fenti információk birtokában hozzáláttak, hogy direkt macskáknak tervezett zenéket írjanak. Jellemzően macskahangokból. Hát nem fantasztikus ötlet? A Kickstarteren megfuttatták a projektet, és néhány nap alatt besöpörték a szükséges 20000 dollárt. Sőt, mostanra több mint százezer dollár gyűlt össze, és a kampányból még 21 nap van hátra.

A zenét egy csellista, David Teie szerzi, aki az élőlény-specifikus zene feltalálójának nevezi magát. Hallgassanak meg tőle egy számot, ha van kedvük, bár az élvezethez nem árt macskának lenni.

(Az ötlet amúgy nem vadonatúj. A Run The Jewels hip hop duó producere, Jaime Meline azt mondta, elkészíti a második nagylemezük macskahangokból írt remixét, ha összedobnak rá a Kickstarteren negyvenezer dollárt. 65783-at kaszáltak, úgyhogy tényleg megcsinálták, és jótékony célra ajánlották fel az összes bevételt. Aki kíváncsi rá, innen töltheti le a Meow The Jewels című albumot – ingyen.)

Rovatok