Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a Tag Heuer okosórája

2015. november 10., kedd 10:24

A svájci óragyártó, a Tag Heuer bemutatta az első okosóráját: egy 1500 dollárba kerülő, Android Wear operációs rendszert futtató eszközt. Ebben még nincs semmi különös – az árazásban sem: egy Tag Heuer óra ennek a többszörösébe is kerülhet –, de az szokatlan csavar, hogy a vásárlók két év után mechanikus órabelsőt is kérhetnek a titán vázhoz, ha kifizetik érte a különdíjat.

Alexander Linz, a Watch-Insider szerkesztője szerint okos lépés volt a gyártótól, hogy egy B tervet is felkínált a vásárlóknak, ugyanakkor úgy látja, a Google operációs rendszere némileg csökkentheti a vonzerejét. A Google okosórái csak korlátozottan tudnak együttműködni az IOS-t futtató eszközökkel – vagyis ha Iphone-unk van, az óra képességeinek töredékét tudjuk csak kihasználni. Az összes funkció használatához androidos telefon kell. Linz szerint ez komoly hátrány lehet, mivel a luxustermékek vásárlói jellemzően Iphone-t használnak.

A Tag Heuer az első a nagy svájci óragyártók közül, akik teljes értékű okosórát gyártottak. Más svájci gyártók, például a Breitling és a Mondaine már bemutattak mechanikus modelleket, amik kommunikálhatnak az okostelefonokkal. A Tag Heuer a 155 éves hírnevét kihasználva szeretné sikerre vinni az eszközt, ugyanakkor nem lehet svájci termékként (swiss made) reklámozni, mert a komponensek többségét, például az óra Intel processzorát nem Svájcban gyártották.

Az új okosórát egy New York-i rendezvényen mutatták be. Karóra üzemmódba kapcsolva a kijelző mindig az aktuális időt jeleníti meg; nem kapcsol készenléti módba, mint más okosórák. A képernyőn megjelenő mutatók és elrendezés a Tag Heuer többi óráját idézi; ezt az elrendezést más okosórákon nem fogjuk látni. A hírek szerint az óra egy feltöltéssel egy napig bírja.

Az eszközön több exkluzív alkalmazás is elérhető lesz (golf, motorverseny stb.), de a marketingkampányban a későbbi fejlesztési lehetőségekre helyezik a hangsúlyt. A Tag Heuer vezérigazgatója, Jean-Claude Biver elmondta, hogy további 1500 dollárért mechanikus órabelsőre cserélik a digitális eszközt; az analóg óra limitált példányszámú modell lesz.

Rovatok