Index Vakbarát Hírportál

Kínában nem lesz bazmeg a zenében

2015. november 10., kedd 15:19

Diktatúrákban mindig vannak szakértői csoportok, és Kína szakértő abban, ha be kell tiltani valamit. A cenzorok ezúttal a zeneszolgáltatókra vetettek szemet. A nemzeti kulturális minisztérium a héten jelentette be, hogy 2016 január 1-jétől minden online streamernek el kell távolítania a kínálatából a kifogásolható tartalmakat. Vagyis nem lesz se bazmegelés, se bűnözés, se lázadás, se erkölcstelenség. Csak rend. (Meg felháborodott felhasználók, valószínűleg.).

A kifogásolt tartalmakat nem a kínai kormánynak, hanem a szolgáltatónak kell elvégeznie; aki nem hajlandó az együttműködésre, bírságokra és más szankciókra számíthat.

A nemzetközi streamerek közül az Apple Music működik Kínában, szeptember vége óta. A helyi techcégek, mint az Alibaba, a Baidu vagy a Tencent szintén kínálnak zenestreamelési lehetőséget. A Spotify, a Rdio és a Google Music még nem érhetők el Kínában, így a korlátozás – legalábbis egyelőre – őket nem érinti.

Kínában a szoftverkalózkodás elképesztő mértékű, és ez visszafogja a streamerek elterjedését. A Google és a Yahoo vonakodott a zeneszolgáltatások beindításától, de az okostelefonok elterjedése és a középosztály erősödése hamarosan lehetővé teszi, hogy az ország lakosai is megfizethessék a terméket és a szolgáltatást.

Kínának már rutinja van a zenék cenzúrázásában. Augusztusban több mint 100 rapszámot távolítottak el az online zenei szolgáltatókról, mert obszcének, erőszakosak, bűnre csábítók, vagy közerkölcsöt sértők voltak.

Rovatok