Index Vakbarát Hírportál

A Chrome búcsút vesz a Windows XP-től

2015. november 11., szerda 14:22

A Google bejelentette, hogy jövő áprilistól a Chrome böngésző nem támogatja tovább a Windows XP és Windows Vista operációs rendszereket, illetve kiesik a támogatási körből az OS X 10.6 Snow Leopard, a 10.7 Lion és a 10.8 Mountain Lion is.

A telepített böngésző ennek ellenére továbbra is működni fog, de nem kap további frissítéseket és javításokat. Marc Pawliger, a Chrome fejlesztési vezetője ezért arra biztatja a felhasználókat, hogy frissítsék az operációs rendszerüket.

A Microsoft már két éve leállította az XP támogatását, bár a vírusvédelmi támogatást idén nyárig meghosszabbították. A Vista esetében az alaptámogatás 2012-ben szűnt meg, a kiterjesztett támogatás 2017 áprilisáig tart.

A Windows XP nagyon lassan tűnik el a piacról. Ez főleg a kis- és középvállalatok miatt van így, de az amerikai haditengerészet is 9 millió dolláros szerződést kötött a Microsofttal az XP, illetve más, hasonló korú szoftverek maximum hároméves támogatása érdekében. A Netmarketshare adatai szerint a múlt hónapban még mindig 12 százalékos volt a Windows XP piaci részesedése; nagyobb, mint a vadonatúj Windows 10-é.

Rovatok