Index Vakbarát Hírportál

Jó ez a dzseki, miből van? Pókselyemből

2015. november 11., szerda 17:24

Az elmúlt három hétben a ruhagyártó The North Face és az anyagkutatással foglalkozó Spiber vállalat egy aranyszínű télikabáttal turnézott Japánban. A dzseki prototípusát Moon Parkának nevezik; a különlegessége, hogy szintetikus pókselyemből készült.

Mióta a DuPont 40 éve bemutatta a lycrát, nem volt ilyen szövet, ami forradalmasíthatta a divatipart.

– mondta Suzanne Lee, a designnal és biotechnológiával foglalkozó Biofabricate alapítója.

A pókselyem valóban ideális ruhaalapanyag: könnyű, hajlékony, rugalmas, és erősebb az acélszálnál is. Ezeket a tulajdonságait más területeken is hasznosítani tudnák – akár golyóálló mellények gyártásához is.

Spiber x The North Face from Spiber Inc. on Vimeo.

A probléma, hogy a pókselymet nem lehet ipari mennyiségben termelni: az összezárt pókok egy idő után elkezdenék kinyírni egymást. (És különben is, próbáljon már megfejni egy pókot! Alá se férne a sajtár.) A nagyipari pókselyemtermeléshez a Nexia jutott legközelebb, akik génmódosított kecskéket tenyésztettek; ezek tej helyett pókselymet adnak.

Más cégek más módszerekkel próbálkoznak – például génmódosított mikrobákból próbálják előállítani a pókselymet. Az ezzel foglalkozó gyártók szerint a mikrobákkal gyártott pókselyem hosszabb távon fenntartható lehet, mint a híresen környezetszennyező textilipar.

A Spiber azt állítja, hogy több mint 656 pókselyemtípus genetikai variációjából állították elő a Qmonos nevű anyagot. Ebből készült a Moon Parka. Az alapanyag kifejlesztése nyolc évig tartott. A gyártáshoz pókselyemfehérjét kell főzni a génmódosított mikrobákból, majd a fehérjét porrá kell eldolgozni. A port ezután fecskendőkkel vonják ki, hogy finom szálakat hozzanak létre belőle.

A North Face nem árulta el, hogy mikor dobják piacra a Moon Parkát (ha egyáltalán lesz belőle másik darab), de biztos, hogy a szintetikus pókselyem idővel megtalálja az utat a textiliparig.

Rovatok