Index Vakbarát Hírportál

Az FBI fizetett a Tor feltöréséért?

2015. november 12., csütörtök 14:18

Roger Dingledine, a Tor Project vezetője szerdán azzal vádolta az amerikai Szövetségi Nyomozóirodát (FBI), hogy legalább egymillió dollárt fizettek a Carnegie Mellon Egyetem kutatóinak, hogy megtörjék a Tor böngésző által biztosított névtelenséget, és egy kiterjedt nyomozás számára adjanak át bizonyos IP címeket, hogy azonosíthassák a felhasználókat.

A szóban forgó nyomozás az online feketepiac, a Silk Road 2 ügyében folyt; egy Brian Farrell nevű férfit gyermekpornográfia birtoklásáért a múlt hónapban már bíróság elé állítottak. A Motherboard szerint Farrellt azért tudták januárban letartóztatni, mert egy egyetemi kutatócsoport az FBI kérdésére feltörte a Tort, és átadta nekik a gyanúsítottak IP címeit.

Dingledine azt mondta, hogy júliusban fedezte fel a Tor Projectnél a rendszerüket érő támadást, ami ellen sikeresen fel is léptek. Miután kielemezték a történteket, arra jutottak, hogy az pont olyan, amilyet a Carnegie Mellon szakértői dolgoztak ki nemrég a Tor felhasználóinak azonosítására.

Azt nem tudni, hogy Dingledine honnan veszi az egymilliós megbízatást, mivel erre a saját állítása szerint sincs bizonyítéka.

Dingledine egyébként azért írta meg a (sok ponton feltételezésekre alapozott) bejegyzését, mert úgy véli, hogy az FBI-nak nem volt felhatalmazása erre: nem egy adott ügyben, egy konkrét cél kapcsán jártak el, hanem egyszerre nagyon sok felhasználót vettek célba. Márpedig ha ez így van – írja a Dingledine –, az súlyos aggályokat vet, mivel törvénytelen megfigyelésnek minősül, ami komolyan veszélyezteti az alapvető alkotmányos jogokat.

Rovatok