Index Vakbarát Hírportál

Videojátékból kap műkart egy mozgássérült férfi

2015. november 12., csütörtök 09:19

A játékkiadó Konami a művégtagtervező Sophie de Oliviera Baratával szövetkezve hozzálátott, hogy műkart tervezzenek egy csonka végtagú brit játékosnak. Hogy mi köze ehhez a Konaminak? Ők adták ki a Metal Gear Solid V: The Phantom Paint, és a játék főszereplője, Snake műkarja ihlette a mesterséges művégtagot. (A játékról itt írtunk bővebben.)

A projekt során de Oliviera Barata mérnökökkel, robottervezőkkel és dizájnerekkel dolgozik együtt, hogy személyre szabott műkart készítsenek a 25 éves James Youngnak. A tervek szerint a végső modell nemcsak hogy megfelel majd Young személyes igényeinek, de többfunkciós lesz, és csúcstechnológiát használnak hozzá.

Young 2012. május 18-án sérült meg, amikor aláesett a Docklands Light Railway egyik vonatjának Nyugat-Silvertownban. Bár megmentették az életét, a bal alsó lábszárát elvesztette, és a bal karját amputálni kellett. A sérülései ellenére Young, aki nagy rajongója a Metal Gear Solidnak, megtanult egy kézzel játszani.

A Konami szerint Youngot Sophie választotta ki jelöltként, mert őt nemcsak a figyelemfelkeltő művégtag ötlete ragadta meg, hanem a képességeinek is nagy hasznát venné. Az új művégtag fejlesztése nyomon követhető a Phantom Limb Project hivatalos weblapján, illetve a Twitteren.

Bár Young karja nem pontosan olyan lesz, mint a Metal Gear Solid V-ben Snake-é, a külsejét egyértelműen a Konami játéka ihlette. Az mondjuk valószínű, hogy a speciális, fegyverként használható képességeket nem fogják beleépíteni.

Rovatok