Index Vakbarát Hírportál

Leonardo DiCaprio is támogatja a gyémántgyártó startupot

2015. november 12., csütörtök 16:23

Egy Santa Clara-i startup gyémántgyártásra adta a fejét. A Diamond Foundry azt állítja, laboratóriumban legalább olyan jó minőségű mesterséges gyémántot tud előállítani, mint az igazi. Persze, Mátyás királynál is jelentkezett egy alkimista, hogy tud szalmából kenyeret csinálni, de őt a király a börtönbe dobatta egy zsák szalmával, a Diamond Foundryt meg tíz milliárdos, többek között Leonardo DiCaprio támogatja.

De hogyan lehet gyémántot gyártani? És miben különböznek a mesterséges gyémántok az igaziaktól? Elvégre a drágakövek olyan körülmények között jönnek létre, ahol a hőmérséklet akár 8000 Celsius-fok is lehet – ez forróbb, mint a Nap felszíne.

A szintetikus gyémánt oltókristálya egy valódi gyémánt Ezt forróra hevített plazmába helyezik, és rétegről rétegre építenek több atomot a gyémántmagra. Ezt addig ismétlik, amíg el nem készül a teljes gyémánt.

A gyémánt szénből van, akárcsak a grafit a ceruzában. A geológusok szerint a gyémánt a természetben évmilliók alatt alakul ki, a Föld belső rétegeiben, elképesztő hőmérsékletnek és nyomásnak kitéve. A gyémántok a vulkánkitörésekkel és talajmozgásokkal jutnak el a felszínre. A szintetikus gyémánt ezzel szemben laborban készül. A vegyi összetételük majdnem ugyanolyan, legfeljebb a nyomelemek aránya különbözhet.

Rovatok