Index Vakbarát Hírportál

Banális hibán csúszott el az Apple szoftverboltja

2015. november 13., péntek 12:11 | aznap frissítve

Egy biztonsági tanúsítvány hibája miatt elég komoly kalamajka keveredett: a Macet használók egy részénél egyszerűen nem voltak hajlandók elindulni az App Store-ból letöltött programok. A kapott hibaüzenet ráadásul félrevezető volt, ugyanis azt írta, hogy az elindítani kívánt alkalmazás meghibásodott, és azt javasolta a felhasználóknak, hogy töröljék az appot, majd töltsék le újra az Apple digitális szoftverboltjából.

A probléma viszont nem ez volt, hanem az, hogy a biztonsági tanúsítvány, amely az eredetiség igazolására és a visszaélések megelőzésére van kitalálva, lejárt, vagyis már nem volt hiteles, így a gépek operációs rendszere nem volt hajlandó elindítani őket. Az Apple egyelőre nem nyilatkozott az ügyben, de gyorsan kiadtak egy új, 2035-ig érvényes tanúsítványt.

Well that would explain the MAS problem. pic.twitter.com/Nuqj9Uxxiz

— Paul Haddad (@tapbot_paul) November 12, 2015

A legtöbb Mac-felhasználónak ez megoldotta a problémát, akinek nem, annak is elég lesz  egyszer megadnia az App Store-os jelszavát a felugró autentikációs ablakban, vagy ha ez sem segít, az internet szerint jöhet a windowsos megoldás: jelentkezzünk ki az App Store-ból, majd lépjünk vissza újra.

Az esemény elég kellemetlen, de jól mutatja, hogy az Apple zárt ökoszisztémája sem bombabiztos. Az ilyen tanúsítványok szerepe a rendszerben az, hogy kiszűrjék a nem ellenőrzött, esetleg kártékony programokat. Ha a tanúsítvánnyal nem stimmel valami, a rendszer nem futtatja a programot. Viszont ha egy központi tanúsítvánnyal, vagy a tanúsítványt ellenőrző eljárással történik valami hiba, az egész rendszer összeomolhat, ahogy az most is történt.

Ráadásul az emberek annyira megbíznak az Apple rendszerében, hogy a mostani esetnél eleinte senkinek nem jutott eszébe az Apple központját hibáztatni, az alkalmazások tehetetlen fejlesztőit ostromolta mindenki, pedig ők nem tudtak volna megoldani semmit: új tanúsítványt csak az Apple adhat ki.

Rovatok