Index Vakbarát Hírportál

47 milliárd dolláros befektetéssel törne be Kína a csipgyártásba

2015. november 16., hétfő 15:18

A Tsinghua Unigroup 300 milliárd jüant, vagyis 47 milliárd dollárt fektetne be a következő öt évben. Ezzel a temérdek pénzzel a világ harmadik legnagyobb chipgyártója szeretne lenniA tervekről a cég elnöke, Csao Vej-kuo beszélt a Reutersnek.

A Tsinghua Unigroup a Tsinghua Holdings része, amely teljes egészében állami pénzből épült, és tulajdonosa érdekes módon egy egyetem, a Csinghua Egyetem. Több részből álló, nagyon széles profilú vállalat, amelyet nem olyan régen, 2003-ban alapítottak.

A befektetés részeként egy amerikai tulajdonú cégbe vásárolnák be magukat. Az ügyletet még ebben a hónapban megköthetik, de a részletekről Csao Vej-kuo nem nyilatkozott. Az ügy egyébként is kényes az amerikai kormánynak is, ezért nem valószínű, hogy többséget szereznének bármilyen amerikai cégben.

Jelenleg a Qualcom a harmadik legnagyobb csipgyártó a Samsung és a piacvezető Intel mögött. Csao szerint óriási piacról van szó, és a következő öt év sorsdöntő lehet. Kína már régóta tervezi, hogy véget vet külföldi gyártóktól való függésének, és saját gyártásba kezd.

A Tsinghua Unigroup az elmúlt két évben 9,4 milliárd dollárt költött különböző befektetésekre. Többek között bevásárolta magát az amerikai Western Digitalba és a tajvani Powertech Technology cégbe is. Augusztusban nem hivatalosan 23 milliárd dollárt ajánlott az amerikai óriásnak, a Micron Technologynak, de nemzetbiztonsági okok miatt nem jöhetett létre az ügylet. Ugyanakkor ez is mutatja, hogy a pénz nem számít, komolyan gondolják, hogy be akarnak törni a piacra.

Rovatok