Index Vakbarát Hírportál

Törökországban blokkolták a Redditet

2015. november 16., hétfő 13:01

A török kormány hivatalosan is blokkolja a Redditet. Az erről szóló első hírek szombat éjszaka érkeztek, felhasználók arra panaszkodtak, hogy nem érik el az oldalt az országból. A kormány azóta megerősítette a cenzúrát.

A hivatalos indoklás szerint a török cenzortörvényekben foglaltak miatt tiltják most a Redditet. Eszerint a kormányzat számos ok miatt blokkolhat internetes oldalakat, ez lehet pornográfia, prostitúció, drog, terrorizmus, illegális adathalászat, gyerekmolesztálás miatt, de olyanok miatt is tilthatnak, mint Mustafa Atatürk, Törökország első elnöke ellen elkövetett bűn.

Nem kell bírósági határozat ahhoz, hogy letiltsanak egy oldalt, sokszor elég a gyanú erre. Éppen ezért Törökországban viszonylag gyakran betiltanak népszerű oldalakat. A 2007-ben elfogadott törvény alapján már betiltották a Twittert, YouTube-ot. Mindkét blokkolást később megsemmisítették a bíróságok, de a török kormány kihasználja, hogy így tudja befolyásolni azt, hogy a törökök milyen információhoz férhetnek hozzá az interneten.

Rovatok