Index Vakbarát Hírportál

Befuccsolt a legnagyobb európai kickstarteres cég

2015. november 19., csütörtök 16:36

Tavaly novemberben indították pénzgyűjtő kampányukat Kickstarteren, több mint 2,3 millió fontot sikerült összegyűjteniük nagyon rövid idő alatt. Ezzel Európa legnagyobb Kickstarteres starup cégévé váltak egy csapásra, az ígért termék pedig a Zano drón lett volna.

A Zano egy hordozható, pici drón lett volna full HD kamerával felszerelve, mobilról lehetett volna irányítani. Az indulás óta azonban semmi sem stimmelt a cég körül, állandó csúszásban voltak, végül múlt héten a vezérigazgató is lemondott egészségügyi problémák miatt.

A projektet támogatóknak küldött levélből kiderül, hogy nehézségekbe ütköztek a megvalósításkor. A támogatók összesen 15363 drónra gyűjtöttek pénzt, ennyit kellett volna a vállalt határidőre leszállítani. Ehhez képest október 13-ig csak 600 Zanót szállítottak le az első támogatóknak.

De ezekkel is rengeteg baj volt, sokan panaszkodtak a gyenge akkumulátorra, gyenge képminőségre és a parancsok végrehajtásának hiányára. A csalódott támogatók Facebookon és Twitteren csalónak nevezték a céget, sokan visszakérték pénzüket.

De ez valószínűleg nem fogják visszakapni, és a Kickstartertől sem kaphatnak segítséget. Hogy megértsük miért nem, nézzük meg, mi a Kickstarter. Ez egy közösségi oldal, ahol a különböző startupok közzétehetik ötleteiket és a felhasználók támogathatják azt, ha megtetszik nekik. Semmilyen garancia nincs arra, hogy a projekt tényleg elkészül, bár az esetek túlnyomó részében nem szokott gond lenni. A támogatásért cserébe a startup terméket ad a felhasználóknak. Egyik leghíresebb ilyen projekt a Pebble okosóra volt, ők már a második generációs órájuk elkészítéséhez is itt gyűjtöttek pénzt.

A Kickstarter gyakran hangoztatja, hogy a támogatók valójában befektetők és nem vásárlók. Így ha megbukik a projekt, akkor vele bukik a pénz is.

Rovatok