Index Vakbarát Hírportál

Így bujkál a neten az Iszlám Állam

2015. november 21., szombat 21:10

A West Point katonai akadémia terrorelhárítási központja osztotta meg a Wireddel azt a 34 oldalas kézikönyvet, ami az Iszlám Állam kiberháborús alapelveit tartalmazza.

A kézikönyvet és az ahhoz kapcsolódó dokumentumokat az Iszlám Államhoz kötődő fórumokról, közösségimédia-profilokról, illetve csetszobákból gyűjtötték össze. Az eredeti természetesen arabul volt, de a Wiredhez eljuttatott dokumentumok közül sokhoz angol fordítás is készült - amiből meg nem, arra ráeresztették a Google Translate-et.

Érdekesség: az útmutató eredetileg nem terroristáknak készült. Egy kuvaiti biztonsági cég, a Cyberkov állította össze, elsősorban újságíróknak és politikai aktivistáknak, akik a gázai övezetben dolgoztak. A kézikönyv ahhoz adott tanácsokat, hogy hogyan álcázzák a kilétüket, hogy tarthatják biztonságban a forrásaikat, és hogyan őrizzék meg a jelentéseik integritását. Az Iszlám Állam tagjai viszont a saját céljaiknak megfelelően írták át a dokumentumot.

Az útmutató sok hasznos tippet ad a kommunikációs és helymeghatározási adatok titkosításához:

A kézikönyvben nem volt túl sok újdonság; nagyjából ugyanezeket a tippeket követik az újságírók, politikai aktivisták és civil jogvédők, akik nem akarják, hogy leleplezzék a forrásaikat. De az a tény, hogy a dokumentumok felbukkanhattak az Iszlám Államhoz közeli fórumokon és közösségimédia-oldalakon, azt mutatja, hogy a dzsihádisták igyekeznek lépést tartani a technológiával, és folyamatosan keresik a lenyomozhatatlan kommunikációhoz szükséges szoftvereket.

Rovatok