Index Vakbarát Hírportál

Áramkört is tetoválhatunk a bőrünkre

2015. november 26., csütörtök 16:59

Áramot vezető tintából, mikrokontrollerekből és villogó ledekből álló ideiglenes tetoválást kínál az érdeklődőknek a Chaotic Moon Studios nevű startup. A Tech Tats néven ismert elektronikus kiegészítő sokkal menőbb, mint egy csuklón foszladozó Sziget-hetijegy, és olyan extrákat is nyújthat, mint a testhőmérsékletünk, vérnyomásunk, stressz-szintünk vagy szívritmusunk monitorozása. A testünk felszínén begyűjtött adatokat vezeték nélküli kapcsolaton lehet átküldeni egy okostelefonra.

Egyelőre nem látszik a felfestett elektronika előnye az olyan ellenállóbb, műanyag házba csomagolt fitneszkarkötőkhöz és okosórákhoz képest, mint amilyenenek a Fitbit, a Jawbone és a mobilgyártók kínálnak. A mobilba beépülő pénztárca is biztonságosabbnak tűnik, mint bármi, amit ecsettel viszünk fel a bőrünkre.

A futurológusok azonban úgy látják, a testünkkel szorosabb kapcsolatban lévő, esetleg azzal egybeépített szenzoroké a jövő. A felfestett elektronika bizonyos szempontból előnyösebb, mint amit a bőr alá ültetnek, az utóbbinak ugyanis elég körülményes upgrade-elni a hardverét. 

Azt a Creative Moon csapata is elismeri, hogy még további fejlesztések szükségesek, és egyelőre csak prototípusnak tekintik a bemutatutt hightech testfestést.

Rovatok