Index Vakbarát Hírportál

Szoftverrel is kezelhető a másnaposság

2015. november 26., csütörtök 14:23

A szabadon felhasználható programkódokat összegyűjtő GitHub portálon megjelent egy vicces projekt, amit egy lusta programozó hagyott a fejlesztői közösségre.

A történet szerint a közzétett szkripteket azután találták meg, hogy a létrehozójuk felmondott és más cégnél kezdett dolgozni. A programozó arról volt híres, hogy minden olyan feladatra, ami másfél percnél több időt vett igénybe az életéből, írt egy szkriptet, vagyis egy rövid lefuttatható programkódot, hogy automatizálja a feladat elvégzését. Ez éppúgy igaz volt a munkájára, mint a magánéletére.

Az egyik szkript például a feleségének küldött szöveges üzenetet, azzal a szöveggel, hogy "sokáig dolgozom", és a mellékelt listából hozzáfűzött valami magyarázatot is. Ezt az üzenetet mindig kiküldte, ha a szkript azt érzékelte, hogy este 9 után is be van jelentkezve a vállalat szerverére. 

Egy másik szkript segítségével az egyik, általa nem igazán kedvelt ügyfelet kezelte. Amikor tőle kapott emailt, és levélben a "segítség", "baj van" vagy "sajnálom" kifejezések közül bármelyik szerepelt, a gépet arra utasította, hogy automatikusan töltse be az illető legutóbbi biztonsági mentését, és küldjön neki egy válaszüzenetet: "Semmi baj, haver, legközelebb jobban figyelj oda."

"Bocs, nem vagyok jól, ma otthonról dolgozom" 

Van egy "másnaposság" nevű szkriptje is, ez akkor indul el, ha 8:45 előtt bejelentkezett a vállalati szerveren, de nem a munkahelyéről, hanem otthonról. De arra is volt megoldása, hogy ne kelljen várnia a kávégépnél. Ez a kód először várt 17 másodpercet, utána elkezdi lefőzni a kávét, de csak 24 másodperc után töltötte ki egy pohárba. Ugyanis pont ennyi idő kellett ahhoz, hogy a helyéről kényelmesen odaérjen a géphez, és fel tudja kapni a kávét.

Rovatok