Index Vakbarát Hírportál

Nagy pofont kapnak ma az amerikai kémek

2015. november 29., vasárnap 00:43

November 29-én, amerikai idő szerint éjfélkor véget ér egy korszak: az amerikai törvényhozás USA Freedom Act nevű döntése alapján az amerikai nemzetbiztonsági hivatal, az NSA le kell hogy állítsa az amerikai hívásadatok általánosnak mondható gyűjtését.

Mostantól csak bírósági döntés alapján kérhetik ki a telefonszolgáltatóktól egyének vagy csoportok hívásadatait, és akkor is csak legfeljebb fél éven át. Ez főleg azért lesz nagy különbség, mert nem gyűjthetnek akármikor akármit csak azért, mert hirtelen érdekesnek találják.

Persze azért az NSA-t nem kell félteni, jó öt évnyi adatmennyiséget gyűjtöttek össze, ez még mindig bőven elég ahhoz, hogy komoly, elsőre láthatatlannak tűnő összefüggéseket lássanak meg.

A döntés nem érinti a külföldi állampolgárokkal kapcsolatos adatgyűjtési gyakorlatot (vagyis például a hírhedt PRISM-hez hasonló, internetes adatgyűjtő rendszerek továbbra is futnak majd), és az NSA ellenőrzése sem lesz sokkal szorosabb. Szakértők szerint ettől függetlenül van mit ünnepelni, hiszen ez az első alkalom a 2001. szeptember 11-i terrortámadás óta, hogy az NSA bármilyen jogkörét elvesztette.

Ráadásul ez Edward Snowden nagy napja is, hiszen ő volt az, aki először felhívta a figyelmet az NSA túlkapásaira, és tulajdonképpen a törvényhozást is ő késztette intézkedésre.

Rovatok