Index Vakbarát Hírportál

Már 3,2 milliárdan netezünk

2015. november 30., hétfő 17:18

Egyre többen jutnak internethez, és már alig van, aki ne érne el valamilyen mobilhálózatot, a legtöbb helyen pedig az árak is csökkennek. Ugyanakkor a szegények egyre szegényebbek – derül ki a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) friss éves jelentéséből.

Még mindig Dél-Korea a világelső az internet elterjedtségében. A dobogóra még Dánia és Izland fért fel, de a top 10-ben Dél-Koreán és a 9. Hongkongon kívül végig európai országok sorakoznak. Japán csak a 11., az Egyesült Államok pedig a 15. helyre fért fel.

Annak ellenére, hogy a fejlődő országok egyre fontosabb piacot jelentenek a techcégeknek, a piac növekedésével nem feltétlenül áll összhangban az internet penetrációja és a hálózat fejlettsége. Kína és India például még mindig csak a 82. ás 131. helyen állnak, alig javítva valamit az öt évvel ezelőtti helyezésükön.

Összesen már 3,2 milliárd ember fér hozzá az internethez, ami 43,4 százalékos globális penetrációt jelent. Emellett világszerte már 7,1 milliárd mobilelőfizetés van, és a Föld népességének már 95,6 százaléka él valamilyen mobilhálózat elérhető közelségében. Az internetelérés terén is tovább hódít a mobil, 47,2 százalékkal nemcsak a vezetékes szélessávú internetet (10,8 százalék), de az internettel rendelkező háztartásokat (46,4 százalék) is lehagyta.

A világon ugyanakkor még mindig 350 millióan nem jutnak internethez semmilyen formában. Az öt legrosszabbul álló ország Malawi, Madagaszkár, Etiópia, Eritrea és Csád. A jelentésből az is kiderül, hogy tovább csökkent a mobilszolgáltatások ára, a legkevésbé fejlett országokban a 2008-as 29 százalékról az egy főre jutó bruttó nemzeti jövedelem 14 százalékára esett. A szélessávú internet ára viszont még mindig 22 olyan fejlődő ország meghaladja 20 százalékot.

Összességében a legnagyobb szakadék a középmezőny és a legkevésbé fejlett országok között tátong, ami azt jelenti, hogy amíg a legjobbak és a közepesek között már nincs olyan drasztikus különbség, a legszegényebbek egyre inkább leszakadnak.

Rovatok