Index Vakbarát Hírportál

Megmikrózott személyivel védekezett a lehallgatás ellen

2015. december 1., kedd 11:01

Kedden őrizetbe vettek egy 29 éves német férfit a frankfurti reptéren, mert megmikrózta a személyi igazolványát. A rendőrség szerint attól félt, hogy a 2010 óta minden német személyibe beépített mikrocsippel figyeli meg az állam. Bár az összeesküvés-elméletekre fogékony olvasók most sokatmondóan bólogathatnak, hogy persze, hogy rögtön le is csukják a titkot felfedő polgártársukat; valójában arról van szó, hogy a férfi egyszerűen törvényt sértett azzal, hogy hivatalos okiratot manipulált.

A Washington Post szerint nem ő az első, aki ilyesmivel próbálkozik, Youtube-on is több személyimikrózós videó található, több százezres nézettséggel és helyeslő kommentekkel. A hatóságokat se éri váratlanul az ellenállás. Még a 2010-es bevezetés előtt készíttettek egy felmérést, amely arra jutott, hogy tíz évbe telhet, mire általánosan elfogadottá válik az új típusú igazolvány. Bár több tanulmány cáfolta, hogy a beépített csip alkalmas lenne kémkedésre, az is a gyanakvást mutatja, hogy sokan nem használják, pedig gyorsítaná például az online formanyomtatványok kitöltését.

Németországban egyébként is erős hagyománya van az állami megfigyeléstől való félelemnek. Mondjuk aki látta A mások életét a kelet-német Stasi lehallgatási rutinjairól, nem is csodálkozhat a paranoiás berögződéseken. Az sem lehet véletlen, hogy épp az egykori kelet-német Drezdában neveztek el teret az NSA piszkos ügyeiről szivárogtató Edward Snowdenről.

Rovatok