Index Vakbarát Hírportál

Szavakkal rajzolhatunk egy új appal

2015. december 1., kedd 20:11

Még béta fázisban tart, de már most ígéretesnek tűnik a WordsEye nevű app, amely írott szövegből hoz létre képeket. Elég bepötyögni bármilyen angol nyelvű szöveget, mondjuk egy elképzelt helyszín vagy jelenet leírását, az algoritmusok pedig elemzik, a gép számára is érthetővé alakítják, és rögtön meg is rajzolják a háromdimenziós jelenetet.

A folyamat kulcsa a természetes nyelv feldolgozása (ez az NLP, natural language processing), hogy az emberi folyószövegből a gép is ki tudja hámozni, mikről van szó, és ezek milyen viszonyban állnak egymással. Vagyis ahhoz, hogy – ahogy a honlapon fogalmaznak – "be lehessen gépelni a képet", egyrészt meg kell érteni, hogy van egy magas kanyon, ezen belül van a dinoszaurusz és a torta is,utóbbi pedig óriási, és a másik mellett van. Aztán már csak meg kell rajzolni az alábbi képet és a videón látható többi példát:

A szemantikai-szintaktikai elemzésen túl a program egy nagy adatbázisra támaszkodik, ebből meríti a különféle objektumok megrajzolásához szükséges tudást. Ha elkészült a kép, a felhasználó megváltoztathatja a nézőpontot, készíthet a 3d-ben modellezett jelenetből 2d képet, és végül meg is oszthatja a szavaiból rajzolt alkotást.

A kreativitás kiélése mellett az app később konkrétabb területeken is megtalálhatja a helyét, Gary Zamchicks vezérigazgató szerint az oktatásban, a játékfejlesztésben, a kommunikációban és a virtuális valósággal kapcsolatban is lehet haszna.

Rovatok