Index Vakbarát Hírportál

A Wikipedia mesterséges intelligenciával figyel a minőségre

2015. december 2., szerda 14:55

A Wikipedia nagy előnye, hogy bárki szerkesztheti, ezért napi félmilliószor frissül. A Wikipedia nagy hátránya, hogy bárki szerkesztheti, ezért napi félmilliószor frissül. A szócikkek bármilyen zárt szerkesztésű megoldásnál naprakészebbek, de ilyen forgalom mellett nagyon nehéz ellenőrizni, hogy minden egyes változtatás megfelelő minőségű-e. Ezért az online enciklopédia szerkesztői gondoltak egy Vágó Istvánosat, és a számítógép segítségét kérték.

Az Objective Revision Evaluation Service (objektív átnéző és értékelő szogláltatás) nevű szoftver abban fog segíteni a szerkesztőknek, hogy minden változtatást elemez, és kiválogatja azokat, amelyek a legnagyobb eséllyel ártanak az adott szócikknek. Az algoritmus a szerkesztések nyelvezetét és kontextusát ellenőrzi, vagyis vagyis nem tartalmi szempontból nézi őket, hanem hogy mennyire igényes vagy igénytelen a nyelvi kivitelezésük.

Ahhoz még nem elég okosak az algoritmusok, hogy magát a valóságtartalmát igazolják a változtatásokban szereplő állításoknak. Ahhoz viszont igen, hogy a szerkesztések tengeréből segítsenek kiszűrni azokat, amelyekre mindenképpen rá kell néznie egy tapasztaltabb szerkesztőnek is.

A Wikipedia nem most próbálkozik először gépesített minőség-ellenőrzéssel, de a korábbi megoldások nem arattak osztatlan sikert – például mert automatikusan lepontozta az újabb szerkesztőket.

Rovatok