Index Vakbarát Hírportál

A volt Microsoft-vezér szerint androidos appok kellenének Windowsra

2015. december 3., csütörtök 09:07

Többször is keményen bírálta a Microsoft üzleti döntéseit Steve Ballmer, a cég előző vezérigazgatója és jelenleg is legnagyobb részvényese. Ballmer szerint a windowsos mobilokra el kell vinni az androidos appokat, a cégnek pedig átláthatóbban kellene jelentenie a pénzügyeiről.

A Microsoft néhány hete tette parkolópályára a Project Astoriát, amely azzal a céllal indult, hogy a sokkal jobban bejáratott vetélytársra, az Androidra írt mobilappokat is futtathatóvá tegye a Windows mobilos változatán. A jelenlegi vezér, Satya Nadella továbbra is kitart a megválasztása óta a cég egyik mantrájává vált stratégia mellett, hogy olyan univerzális appokra kell koncentrálni, amelyek a Windows minden változatán egyaránt futnak. Az elődje szerint ez egyszerűen nem fog működni, sokkal hatékonyabb lenne befogadni a konkurencia appjait. A másik rivális, az iOS appjainak a kompatibilissé tétele egyébként továbbra is tervben van.

Az egyértelmű, hogy valamit kezdeni kell a cégnek a mobilrendszerével, mert nemhogy behoznák a lemaradást az elérhető appok tekintetében, de sorra tűnnek el a fontos appok a kínálatból, tavaly például többek között a Pinterest, az American Airlines és az NBC is kiszállt a Windows Phone-bizniszből.

Ballmer nemcsak a mobilstratégiával, de a felhőszolgáltatással kapcsolatban is talált kritizálnivalót. Szerinte a cég olyan adatokat közöl, amelyek nem elég beszédesek, pedig ha a kulcsfontosságú számokat is közzé tennék, látszódna, hogy a felhő arányaiban kevésbé térül meg, mint a hagyományos szoftverek.

Ballmer gyakorlatilag a Nadella-féle Microsoft két legfontosabb alappillérét támadta meg a mobilplatformmal és a felhőszolgáltatással. Ez már csak azért is érdekes, mert az ő vezetése alatt a cég nem teljesített túl fényesen, amit sokan épp annak tudtak be, hogy nem a megfelelő helyre helyezte a hangsúlyokat, és elnézte az iparági trendeket. (Mondjuk arról az emberről van szó, aki annak idején az iPhone-on is csak elnézően kuncogott). A Microsoft igyekezett is udvariasan, de egyértelműen a helyén kezelni a kritikát. Chris Suh, a befektetőkkel való kapcsolattartásért felelős vezető szerint örülnek Ballmer rendszeres visszajelzéseinek, amelyeket pont ugyanúgy meghallgatnak, mint bármelyik másik részvényes észrevételeit.

Rovatok