Index Vakbarát Hírportál

Utasszállítóról lőne fel űrrakétákat a Virgin Galactic

2015. december 4., péntek 15:59

Richard Branson, a Virgin Galactic nevű magán-űrvállalat tulajdonosa mozgó utasszállító repülőről indítana rakétákat az űrbe. Ehhez egy másik cége, a Virgin Atlantic légitársaság egy Boeing 747-400-as gépét alakítaná át légi rakétaindító bázissá. A kiszemelt Boeing 2001-ben állt szolgálatba, és véletlenül épp alkalomhoz illő nevet kapott: Cosmis Girlnek hívják.

A mozgó kilövőállomás a LauncherOne projektnek szolgáltatna platformot. Ez a szolgáltatás a Virgin Galactic üzleti partnereinek a szállítmányait állítaná Föld körüli pályára, és teljesen független a cég másik, űrturistás projektjétől.

A rakétát a repülő bal szárnya alá fogják erősíteni, ahová más 747-esekre egy ötödik hajtóművet szoktak szerelni. A megfelelő magasságot elérve a gép elengedi a rakétát, amely irányba áll, begyújtja a hajtóművet, és elindul a Föld körüli pályára.

Ez a megoldás a Virgin Galactic szerint olcsóbb lenne a hagyományos módszernél, és a rossz időnek se lenne kiszolgáltatva, hiszen a 747-es ki tudja azt kerülni azzal, hogy egyszerűen a troposzféra fölé repül, és onnan indítja el a rakétát. A LauncherOne 10 millió dollár alatti áron állítana pályára 200 kilogrammos hasznos terhet, de akár 400 kilóval is megbirkózna.

Rovatok