Index Vakbarát Hírportál

Indulhat a kínai elektromos repülő sorozatgyártása

2015. december 5., szombat 10:57

Kína első elektromos meghajtású repülőgépe megkapta az engedélyt a sorozatgyártásra a polgári légügyi hatóságtól – írja az MTI a kínai média alapján. A Rui Xiang (Zsuj Hsziang) RX1E típusú kétüléses repülőgép másfél órás feltöltés után 45-60 percet tud majd a levegőben tölteni, és maximum 120 kilométeres óránkénti sebességre lesz képes.

A repülőgép anyagához szénszálas ötvözetet használtak, felszálló súlya 480 kilogramm és 3000 méteres magasságban képes repülni. Korábbi jelentések szerint a gyártási költsége 980 ezer jüan (44 millió forint) körül van, óránkénti üzemelési költsége 20 jüan (900 forint). A gyártó három éven belül évi száz darabot szeretne összeszerelni, az ehhez szükséges üzem építését már egy éve megkezdték Senjang városban. Sajtójelentések szerint egy készlet akkumulátorral 1 millió jüanba (45 millió forint) kerül.

A környezetkímélő gépből eddig 28 darabot rendeltek meg elsősorban pilótaképzésre, turisztikai célra, meteorológiai megfigyelésre és mentési feladatokra. Két prototípusát a tavaly novemberi 10-i csuhaji nemzetközi légiipari kiállításon már bemutatták.

Az első, embert szállító, elektromotorral hajtott repülőgép három évtized modellkísérleteinek eredményeként 1973 októberében szállt fel Ausztriában. A német Fred Militky tervei alapján készült MB-E1-es Bosch 10 kilowatt teljesítményű motorral és 4 újratölthető Varta nikkelkadmium-akkumulátorral volt felszerelve. Kilenc percet volt a levegőben és 380 méter magasra jutott fel.

Rovatok