Index Vakbarát Hírportál

Amikor Da Vinci folyékonyan beszél japánul

2015. december 7., hétfő 09:13 | aznap frissítve

Tokióban mutatják be, hol tart a robotika tudománya, a napokban nyílt meg a Nemzetközi Robotkiállítás. Idén főként a természeti katasztrófák idején bevethető robotokat mutatják be, amelyek eltakarítják a romokat, megkeresik a túlélőket.

A humanoid robotokban olyan érzékelők vannak, amelyek észlelik és eltakarítják a romokat. A japánok erőteljesen elkezdték fejleszteni a katasztrófaelhárító robotokat a 2011-es cunami után, amely több ezer ember ölt meg az országban.

Ez a világ legnagyobb robotokat bemutató kiállítása, az ágazat legújabb eredményeit mutatja be. Összesen 446 cég vesz részt, igazi aranybánya sci-fi rajongóknak is a mérnökök mellett. A kiállítás a laikusoknak is érdekes lehet; akiket érdekel, hogyan változtatja meg a robotika jövőnket, itt képet kaphatnak erről. A pillekönnyű madárszerű robotoktól a teljesen élethű Leonardo da Vinci-robotig minden megtalálható itt.

Bemutattak olyan humanoid robotokat, amelyeket társnak terveztek idősek mellé, és amelyekkel akár el is lehet beszélgetni egyszerűbb, mindennapi dolgokról. De bemutattak ipari jellegű robotokat is, amelyek extrém körülmények között tudják segíteni az emberek munkáját.

Rovatok