Index Vakbarát Hírportál

A Kickstarter-projektek 9 százaléka dől be

2015. december 8., kedd 09:04

Egészen magas arányban valósulnak meg a Kickstarter közösségi finanszírozó oldal projektjei, csak kilenc százalékuk dől be. A University of Pennsylvania végezte a kutatást, félmillió felhasználót kérdeztek meg tapasztalataikról.

Eszerint tíz projektből egy nem úgy alakul, ahogy azt a tervezők szerették volna, az összes befizetett támogatás nyolc százaléka megy ilyen projektekre. A támogatók hét százaléka nem kapta meg a jutalmát a bizalomért. (A Kickstarter úgy működik, hogy startupok felteszik projektjeiket, terveiket, a felhasználók pedig megadott összeggel támogatják a nekik tetszőt. Ha elkészül a termék, akkor a támogatók kapnak egyet.)

A felhasználók 65 százaléka elégedett volt, időben megkapta a jutalmát. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a projektek dőlnek be amelyek nem érik el az ezer dolláros határt, így a startupok elindulni sem tudnak. Persze vannak nagyobb bukások is, amelyek több ezer, akár több tízezer dollárt is összeszednek, mégsem készülnek el termékeikkel. De ezekből azért kevés van.

A felhasználók ráadásul megjegyzik a bukást, ha valaki becsődöl egy projektjével, nagyon ritkán kap második lehetőséget. A támogatók alig 19 százaléka lenne hajlandó ilyen projektet támogatni.

Rovatok