Index Vakbarát Hírportál

Lerohanták a bitcoin feltételezett alapítójának házát

2015. december 9., szerda 11:36

Az ausztrál rendőrség lerohanta egy techvállalkozó házát, akit két amerikai publikáció is a bitcoin atyjaként azonosított. Szerda délután kutatták át Craig Wright házát, ő maga nem volt otthon. Alig néhány órával korábban írta meg a Wired és a Gizmodo, hogy nyomozásaik alapján ő lehet a titokzatos alapító. Erre a kiszivárgott interjúk és egyéb fájlok alapján következtettek. 

A Wired azt írja, hogy minden valószínűség szerint a 44 éves, ismeretlen zseni lehet a titokzatos Nakamoto Szatosi néven ismert alapító. Saját kutatására hivatkozva a Gizmodo is ugyanezt állítja – ők még év elején kaptak erre vonatkozó tippeket ismeretlenektől, így indultak el az ausztrál után.

Arra azonban valószínűleg nem sokan számítottak, hogy a rendőrség ilyen hamar lép. Szemtanúk szerint legalább tíz rendőr vette körül Wright Sydney-ben lévő házát, amelyet aztán módszeresen átkutattak, még a garázst sem hagyták ki.

Az ausztrál rendőrség ugyanakkor azt állítja, hogy a házkutatásnak semmi köze a bitcoinhoz, az ausztrál adóhatóságot segítették az akcióval. A Reuters információi szerint azonban Wright irodáját is átkutatták a rendőrök. A házban azonban valószínűleg már jó ideje nem tartózkodott senki. Ez volt az egyetlen, amelynek tele volt a szemeteskukája és a postaládája is. Vagyis legalább egy hete nem járt arra senki.

Wright csak bérelte a házat, már korábban jelezte a tulajdonosnak, hogy december első hetében Londonba költöznek. A tervek szerint Wright ment volna előre, őt követte volna felesége, Ramona Watts. A szomszédok is megerősítették ezt, nagy konténert láttak egy hónapja a háznál, majd december első hetében kisebb költöztetőautók is megjelentek.

A bitcoin alapítójának kilétét a mai napig titok övezte, senki nem tudta, ki rejtőzhet Nakamoto Szatosi neve mögött. Persze többen próbálták felfedni személyazonosságát, de senkinek sem sikerült. Wright több ausztrál technológiai vállalkozásban is szerepet játszik. Van köze a bitcoinhoz is, mármint nyilvánosan, tavaly jelentette be, hogy szeretné megalapítani a világ első bitcoinbankját.

A Gizmodo közzétett egy dokumentumot, amelyben az ausztrál adóhivatal kérdezi ki Wrightot, többek között a bitcoin is szóba kerül. Ebben azt mondja Wright, hogy minden tőle telhetőt megtett azért, hogy eltitkolja, ő áll a bitcoin mögött, de mint minden, valószínűleg ez is nyilvánosságra kerül majd. Az adóhatóság azonban nem erősítette meg, hogy a Gizmodóhoz került leirat valódi-e, vagy hogy egyáltalán sor került-e ilyen beszélgetésre.

Wright azt is állítja, hogy az ausztrál szövetségi rendőrség tanácsadója, de a Guardian ausztrál tudósítói nem tudtak megerősítést szerezni a rendőrségtől  erre az információra . Akárhogy is, a sztori bonyolult, valószínűleg a következő napokban és hetekben egyre többet tudunk majd meg arról, hogy tényleg Wright áll-e a bitcoin mögött, vagy egy jól megtervezett hoax az egész, ahogy ő állítja.

Rovatok