Index Vakbarát Hírportál

Rádióhullámokkal tölti magát egy holland fejlesztésű csip

2015. december 10., csütörtök 06:55

Holland kutatók olyan apró csipet készítettek, amely rádióhullámokból nyeri a működéséhez szükséges energiát. Az ilyen apró szenzorokat leginkább az Internet of Thingsben (Dolgok Internete) lehet használni.

Az olyan csipek, amelyek mérik a levegő hőmérsékletét, érzékelik a fényt és a légszennyezettséget már elterjedtek az otthonokban és a városokban. A legnagyobb kihívás, hogy ezeket hogyan látják el energiával. Elemekkel, akkumulátorokkal működtetni nehézkes és drága. Nem akarunk majd több száz ilyen szenzort otthonunkba, ha mindegyik elemmel működik és állandóan azt kell lesni, hogy éppen melyik merül le.

A most bemutatott szenzor alig 1,6 milligramm és a hőmérsékletet méri. De tudnak készíteni olyanokat is, amely a páratartalmat méri vagy éppen a mozgást vagy a fényt érzékeli.

A szenzoron van egy aprócska antenna, amely a vezeték nélküli routerből gyűjti az energiát. Tárolni is tudja az összegyűjtött energiát és amint elegendő a töltöttsége, elkezdi mérni a környező hőmérsékletet. Egyelőre csak 2,5 centiméteres a hatótávolsága a chipnek, de a kutatók biztosak abban, hogy ki tudják terjeszteni egy méteresre. Elméletileg az öt méter is működhet, állítja a kutatás vezetője Peter Baltus.

A szenzor festékréteg alatt is képes működni, de akár műanyaggal is boríthatjuk. De a legjobb rész most következik. Az ilyen technológiák általában nagyon drágák, de ez nem. A chip előállítása nagyjából 20 centbe kerül. Így hamar beépülhet a már így is robbanás előtt álló IoT piacra.

Rovatok