Index Vakbarát Hírportál

Havonta 77 ezer Steam-fiókot törnek fel

2015. december 11., péntek 09:37

Az online játékszolgáltatóknál a fiókok adatainak ellopása komoly és gyakori probléma. Sok online játékos találkozott már ezzel. A Valve szerint a Steamnél ez üzletszerűvé vált, havonta nagyjából 77 ezer fiókot törnek fel.

Azóta lett ekkora a probléma mióta 2011-ben bevezették a játékban gyűjtött és szerzett eszközök adásvételét. Ami addig néhány magányos hekker játéka volt, most szervezett kereteket öltött, a lopott eszközök adásvételének komoly piaca van.

Könnyű észrevenni, miért egyre nagyobb ez a probléma. Az olyan játékokban, mint a Team Fortress 2 és a Counter-Strike: GO, az összegyűjtött eszközöknek komoly másodlagos piaca van. Nem is beszélve a virtuális kereskedő kártyáktól, amelyek a Steam közösségen belül keringenek.

Minden Steam-fiók célpont lehet, hiszen bármelyiknek lehet olyan értéke, amely miatt a hekkernek megéri feltörni. A lopást azonban elég nehéz visszanyomozni, hiszen az ellopott virtuális javakat csak áttöltik egy gyanútlan vásárló fiókjába.

A Valve megpróbálja nehezíteni a lopott eszközök adásvételét. Mostantól a Steamben az adásvételt három napig függőben tartják, azt remélve, hogy ennyi idő elég lesz ahhoz, hogy az áldozat felfedezze, meglopták. Vannak olyan felhasználók, akik kétszintű azonosítót használnak, az ő fiókjaik elvileg biztonságosak, így ők rájuk nem vonatkozik a korlátozás. A legalább egy éve ismerősök közötti adásvételt is korlátozza a Steam, de náluk csak egy napig tart a korlátozás.

Rovatok